U trendu

Čvorović: Porfirije kao patrijarh mora da zastupa većinski stav Crkve

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu Zoran Čvorović izjavio je da će dosadašnji mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije kao patrijarh morati da bude glasnogovornik većinskog stava Srpske pravoslavne crkve (SPC), navodeći da njen poglavar nema ulogu kakvu ima papa.

„Dakle, moraće da uvaži većinski stav Crkve po pitanju Kosova i Metohije, ‘ukrajinskog’ raskola, volje vernog naroda u Crnoj Gori ko će biti novi mitropolit crnogorsko-primorski, makar te većinske stavove možda i nije delio dok nije izabran za patrijarha“, rekao je Čvorović, koji je i pravni istoričar, za Betu.

Čvorović je naveo da će „jedinstvo SPC u ovoj godini možda biti na najvećem iskušenju u poslednih sto godina“, napominjući da su episkopi dužni da o tome brinu, a posebno je patrijarh obavezan da afirmiše ulogu njenog Sabora.

Kako je podsetio Čvorović, patrijarh je prvi, ali samo po časti medju episkopima, i ne bi smeo da izlazi iz okvira crkvenog Ustava.

Čvorović je upozorio da je „sve ono što je pratilo izbor novog patrijarha pokazalo da, unutar srpskog episkopata, postoje ozbiljni sporovi, ali to ne sme da bude izvor daljih deoba i njihovih konfrontacija“.

„Svi sprski episkopi moraju da budu svesni da je njihovim konfrontacijama najviše doprinela nedobronamerna ‘pomoć’ režima Aleksandra Vučića koji je sve činio da preko tabloida koje kontroliše, diskvalifikuje one episkope koji nisu po njegovoj volji“, naglasio je Čvorović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.