U trendu

Dan pobede nad faĆĄizmom i Dan Evrope

Dan pobede nad faĆĄizmom i Dan Evrope 9. maj biće danas obeleĆŸeni u Srbiji i ĆĄirom Evrope nizom manifestacija i odavanjem poĆĄte ĆŸrtvama Drugog svetskog rata.

Ove godine se obeleĆŸava 71. godina od zavrĆĄetka Drugog svetskog rata i 66 godina od pokretanja inicijative za stvaranje danaĆĄnje Evropske unije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i drugi drĆŸavni i vojni zvaničnici prisustvovaće centralnoj drĆŸavnoj ceremoniji u Zrenjaninu povodom Dana Vojske Srbije i Dana pobede u Drugom svetskom ratu, na kojoj će učestvovati viĆĄe od 1.300 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Na groblju oslobodilaca Beograda u 11.30 počeće drĆŸavna ceremonija povodom Dana pobede nad faĆĄizmom koju će predvoditi ministar za rad zapoĆĄljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, dok je za podne zakazan početak ĆĄetnje ka Ruskom domu preko Ruzveltove ulice, Bulevara kralja Aleksandra, Doma sindikata i hotela „Moskva“.

U zemljama Evropske unije poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice zemalja na tom kontinentu, dok je u Rusiji teĆŸiĆĄte na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Rusija će dan kada je 1945. godine Nemačka kapitulirala, čime je u Evropi zavrĆĄen Drugi svetski rat, obeleĆŸiti tradicionalnom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi.

Manifestacija „Besmrtni puk“, kojom se odaje počast poginulima u Drugom svetskom ratu, prvi put je 7. maja odrĆŸana u glavnom radu Kine, Pekingu, blizu Ruskog kulturnog centra. Komemorativni marĆĄ organizovan je i u brojnim drugim gradovima Evrope i sveta.

U Parizu, francuski predsednik Fransoa Oland je u nedelju, 8. maja povodom godiơnjice zavrơetka Drugog svetskog rata u Evropi predvodio ceremoniju koja je počela polaganjem venca na spomenik Ơarlu de Golu, bivơem predsedniku i lideru francuskog pokreta otpora tokom Drugog svetskog rata.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Ơumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastajanju EU.

Deklaracija je bila predlog bivơim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio. Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, prethodnice Evropske ekonomske zajednice, odnosno danaơnje EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar