U trendu

Danas globalna ekološka akcija „Očistimo svet“

BEOGRAD – Globalna ekološka kampanja „Očistimo svet“ danas se obeležava u celom svetu pod sloganom „Jedan dan. Jedna planeta. Jedan cilj“, a u akciji učestvuje oko 380 miliona volontera iz 150 zemalja, što je oko pet odsto svetske populacije.

U okviru akcije organizuje se i čišćenje na 40 lokacija u Srbiji, odnosno na osam lokacija u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Cilj akcije, koja se održava treće subote u septembru mesecu, je podizanje javne svesti koja inspiriše lokalne zajednice širom sveta da kroz različite ekološke akcije brinu o svojoj okolini.

Zaposleni Agencije za zaštitu životne sredine učestvovali su u čišćenju na lokaciji ispred SC Milan Gale Muškatirović.

„Ovakvim i sličnim akcijama ćemo pokušati da životnu sredinu dovoljno približimo našim ljudima, da shvate da se to upravo tiče njih, njihovog zdravlja i života i da je potrebno da oni svojim ličnim doprinosom poprave stanje oko sebe. Cilj akcije nije jednokratno čišćenje divljih deponija ili smetlišta, već promena svesti o značaju životne sredine koje će dovesti do toga da efekti akcije budu trajni“, rekao je povodom akcije direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović.

Radović je istakao da je tokom prošle godine ukupna količina generisanog komunalnog otpada u Srbiji iznosila je 2,15 miliona tona što predstavlja blagi porast vrednosti količina generisanog u odnosu na prethodnu godinu, ali i porast sakupljenog komunalnog otpada uz malo povećan obuhvat njegovog prikupljanja.

To pokazuje, pre svega, uspešnost sistema prikupljanja pojedinih frakcija komunalnog otpada u lokalnim zajednicama, kao što je npr. otpadni papir i karton, ambalazni otpad, kao i druge vrste otpada koje su običo završavale u kontejnerima.
„Svako od nas može da napravi mali korak i da time da primer svom okruženju da i oni učine isto. Veoma važno da se u Srbiji podigne svest i da građani postanu ekološki osvešćeni i odgovorni prema životnoj sredini, kako bi doprineli zdravijoj i boljoj budućnosti za sve nas“, ocenio je direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

U našoj zemlji u poslednjih pet godina napravljeni su veliki pomaci u zaštiti životne sredine, ali potrebno je svakodnevno raditi na podizanju svesti i obrazovanju jer u tome je ključ daljeg napretka zaključio je Radović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.