U trendu

Dani Beograda od 16. do 19. aprila, proglašeni laureati nagrade Grada za 2022.

Na svečanoj sednici Skupštine Beograda danas su proglašeni laureati nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ za 2022.

Time je započelo i obeležavanje „Dana Beograda“, koji se tradicionalno održavaju od 16. do 19. aprila, preneo je Beoinfo.

Nagrada za književnost i prevodilaštvo dodeljena je Goranu Petroviću, za pozorišno stvaralaštvo Milanu Mariću, a za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo Nenadu Pavloviću.

Za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije nagrada je pripala Aleksandru Deniću dok je laureat u oblasti muzike i muzičko-scenskog stvaralaštva Irena Dragović.

U oblasti društvenih i humanističkih nauka laureat je akademik Dragan Simeunović, a u oblasti prirodnih i tehničkih nauka to su dr Katarina Gašić, dr Nevena Zlatković i dr Nemanja Kuzmanović.

Za izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine nagrada je dodeljena Radoju Čoloviću, a za rad ili rezultate izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine Lazaru Davidoviću.

Nagrada za poljoprivredu dodeljena je porodičnom gazdinstvu Marka Nikolića iz Velike Ivanče, opština Mladenovac, za novinarstvo Sanji Anđelković sa Studija B, za obrazovanje Draganu Simeunoviću, za sport Damiru Mikecu, a za zaštitu životne sredine Živojinu Petroviću.

Nagrada za herojsko delo pripala je Marku Dragićeviću, a za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda Urošu Dojčinoviću.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Grad dodeljeno je kustoskom timu Muzeja savremene umetnosti – Miroslavu Kariću, Aleksandri Mirčić i Žaklini Ratković.

Nagrada za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti dodeljena je Olgi Janković i Damjanu Jovičinu, dok u oblasti nauke nije bilo kandidata, kao ni za oblast arhitekture i urbanizma, dok nagrada za pronalazaštvo nije dodeljena.

Nagrada grada Beograda „Svetislav Stojanović“ dodeljena je Danilu Dakiću, kao pojedincu i Vatrogasno-spasilačkom bataljonu „Voždovac“ u kategoriji nagrade za vatrogasnu jedinicu.

Nagrade će zvanično biti dodeljene 19. aprila.

„Dani Beograda“ se ove godine održavaju pod sloganom „Beograd u srcu“.

Praznik „Dani Beograda“ ustanovljen je 2002. u spomen na dva značajna datuma, 16. april 878. godine, kada se u pisanim dokumentima prvi put pojavljuje slovensko ime Beograda kao i dan predaje ključeva Grada knezu Mihailu Obrenoviću 19. aprila 1867.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.