U trendu

Dečiji festival „Licidersko srce“ od 15. do 19. avgusta

BEOGRAD – Više od 1.300 dece iz 13 zemlja sveta učestvovaće na 10. Međunarodnom dečijem festivalu folklora „Licidersko srce“ koji će biti održan od 15. do 19. avgusta u Užicu, Zlatiboru, Višegradu.

Na današnjoj konferenciji za medije najavljeno je da će večeras u Beogradu biti održan defile učesnika manifestacije, od Zmaj Jovine ulice do Palate Albanija, a na Trgu Republike biće izveden folklorni program.

Predsednica Organizacionog odbora te manifestacije Gordana Paunović izjavila je da je „Licidersko srce“ manifestacija koja je ugostila oko 8.000 dece iz 35 država sa pet kontinetata, kao i da će ove godine ugostiti više od 1.300 učesnika.

„Istrajali smo u svom cilju i uspeli u svojoj nameri da napravimo ozbiljnu manifetaciju koja traje u kontinuitetu, i sa svojim sadržajem i brojem učesnika danas predstavlja jednu od najvećih dečijih manifestacija ovog karaktera u jugoistočnoj Evropi“, rekla je Paunović.

Ona je podsetila da su deca učesnici među prvima prošli plovnim putem od Perućca do Andrićgrada, da su humanitarnim akcijama pomogli deci u Japanu, Beogradu, Užicu, Višegradu, ali i doprineli promociji srpskih gradova i naše države.

Predsednik Skupštine Grada Užica Branislav Mitrović istakao je da taj grad pored brojnih znamenitosti koje ima, poznat i kao grad festivala koji svaki u svom prefiksu ima – međunarodni.

„Samo jedan festival ima poseban sjaj i veliko srce, čak i u svom nazivu ima reč srce – Licidersko srce“, naglasio je Mitrović.

Kaže da tih dana u avgustu mladi ljudi iz celog sveta navikavaju odrasle na dobro, tih dana „Užice i okolina ođekuju pesmom, igrom, radošću, ljubavlju i pozitivnom energijom“.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović istakao je da Beograd ima mnogo manifestacija tokom letnje sezone, te da će „Licidersko srce“ svakako imati ođeka i među gostima Beograda.

„Zbog toga je izuzetno značajno što će naša deca i deca iz 13 zemalja biti predstavljena i u defileu koji imamo u Beogradu“, najavio je Popović.

On je poželeo uspeha deci i pozvao sve Beograđane da posete večerašnji defile, festival Licidersko srce i Zapadnu Srbiju.

Ove godine na jubilarnom festivalu učestvovaće deca iz Kine, Letonije, Turske, Makedonije, Poljske, Rusije, Kolumbije, Bugarske, Egipta, Slovenije, Slovačke, Republike Srpske i Srbije.

Osim folklornih igraonica i stručnih seminara, deca će prisustvovati izložbi narodne nošnje zemalja učesnica, izložbi „Decenija Liciderskog srca“, upoznaće stare zanate, kao i kulturno-istorijske spomenike Zapadne Srbije i Višegrada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.