U trendu

Delegacija Sankt Peterburga posetila Narodni muzej u BG

BEOGRAD – U okviru posete Beogradu delegacija Sankt Peterburga, predvođena gubernatorom Aleksandrom Beglovim, posetila je danas Narodni muzej u društvu gradonačelnika Zorana Radojičića.

Gradonačelnik Beograda je novinarima, nakon obilaska muzeja, preneo da je to bila prilika da se razgovara o saradnji dva grada u oblasti kulture.

S tim u vezi, podsetio je da je Sporazumom o saradnji Beograda i Sankt Peterburga, potpisanog tokom njegove nedavne posete tom ruskom gradu, između ostalog predviđen razvoj saradnje u oblasti kulture i umetnosti, kao i saradnja muzeja.

„Muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu je krajnji cilj, ali i mnogi drugi muzeji u tom gradu mogu da budu interesantni građanima Srbije“, rekao je Radojičić.

Naveo je da je bilo reči i o Ermitažu i dodao da su dva pravca razvoja, a prvi je da naš Narodni muzej sarađuje sa stručnjacima iz Ermitaža kako bi se na stručnom nivou ostvarila saradnja.

„Drugi je da neku izložbu, deo izložbe ili neki od značajnih eksponata koji imaju prezentujemo građanima Srbije i njenog glavnog grada, Beograda“, rekao je Radojičić.

On je naveo da je i današnji, treći dan posete delegacije Sankt Peterburga Beogradu, bio veoma sadržajan, a da je najvažniji bio susret gubernatora Beglova sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je, kako je istakao, podržao saradnju između srpskih gradova i Sankt Peterburga.

„Posle toga smo imali priliku da zajedno idemo i kod ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića gde je takođe bio srdačan razgovor o dobroj saradnji između Srbije i Rusije“, rekao je Radojičić.

Tokom posete Narodnom muzeju, delegaciji Sankt Peterburga i gradonačelniku Beograda domaćin je bila direktorka tog muzeja Bojana Borić Brešković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.