Digitalni kontejneri i u Njegoševoj, otvaranje na karticu

BEOGRAD – Stanari Njegoševe ulice na Vračaru među prvima su u Beogradu koji su dobili kontejnere koji funkcionišu po principu otvaranja i zatvaranja na karticu, a gradski urbanista Marko Stojčić istakao je da ovaj projekat od velike važnosti za glavni grad.

„Beograd u svim segmentima insistira na tome da sve bude potpuno uređeno u komunalnom smislu i mi smo uradili pilot projekat sa deset kontejnera za komunalni i deset kontejnera za reciklažni otpad“, istakao je Stojčić.

Kako je dodao, upotrebu kontejnera na otključavanje imaće samo stanari iz okolnih zgrada.

„Ne mogu ih koristiti prodavci sa pijace, ni ugostiteljski objekti, zapravo, oni moraju da potpišu poseban ugovor kako bi mogli da odlažu svoj otpad“, rekao je Stojčić.

Prema njegovim rečima, ovakva akcija će, zajedno u saradnji sa JKP „Gradska čistoća“, biti proširena.

„Imamo Topličin venac kao nedavno rekonstruisan ambijent, koji nije potpuno rešen u smislu odlaganja otpada i planovi za budućnost su da se korišćenje kontejnera po principu ključa i u ostalim delovima grada primeni“, rekao je Stojčić.

Ubacivanje otpada u „digitalni kontejner“ moguće je pošto se prisloni kartica na mesto koje je za to namenjeno, u trajanju od jedne sekunde. Takođe, kartice se ne mogu faslifikovati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.