U trendu

Direktor Filipa Morisa: Alternative bi mogle desetostruko smanjiti smrtnost izazvanu pušenjem

Smrtnost povezana sa pušenjem mogla bi se smanjiti deset puta, ako bi pušači potpuno prešli na bezdimne proizvode, čak i da se pretpostavi da su ti proizvodi samo za 80 odsto manje štetni od cigareta, rekao je generalni direktor kompanije Filip Moris (Philip Morris International) Jacek Olczak u govoru održanom u UnHerd klubu u Londonu.

Taj hipotetički model, kako je objavila kompanija, zasnovan je na podacima, procenama i metodama Svetske zdravstvene organizacije.

Po tumačenju Olczaka, alternativni proizvodi iza kojih stoji nauka imaju potencijal da ubrzaju smanjenje pušenja cigareta dok samo tradicionalne mere kontrole duvana ne deluju dovoljno brzo.

„Ne možemo raditi isto iznova i iznova i očekivati drugačije rezultate. Mnoge vlade se oslanjaju na takozvano načelo predostrožnosti koje neki tumače kao – bolje da ne radimo ništa dok ne znamo sve“, rekao je on.

Dodao je da se uprkos svim dokazima, antipušačke organizacije protive bezdimnim proizvodima.

„Trebalo bi da prestanu da se bore protiv nas koji nudimo alternativno rešenje, a počnu da se bore za pušače koji i dalje koriste cigarete“, rekao je Olczak i dodao da se dosadašnjim stavom „produžava život cigaretama, a skraćuju životi onima koji ih koriste“.

Olczak je pozvao vlade širom sveta da slede primere zemalja poput Švedske, Japana, Velike Britanije, i usvoje strategije koje punoletnim pušačima koji ne prestaju da puše, daju širok izbor alternativa.

„Kada se prestanu blokirati inovacije, a u kombinaciji sa tradicionalnim merama borbe protiv pušenja, brže će se ostvariti zajednički cilj – budućnost bez duvanskog dima“, ocenio je generalni direktor Filipa Morisa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar