U trendu

Direktorka 14 beogradske gimnazije: Očekujemo male maturante sa zadovoljstvom

BEOGRAD – Bliži se kraj školske godine, što za male maturante znači i veliki izazov – donošenje važne odluke u životu, a to je odabir i upis u srednju školu.

Prethodna školska godina bila je veliki izazov za sve đake usled sistema kombinovanog rada – nastave u školskim klupama, a zatim i onlajn predavanja, a predviđanja prosvetara su da će kriterijumi za upis ove godine biti vraćani na nivo pre korone.

Najveće interesovanje i ove godine vlada za gimnazije.

„Očekujemo male maturante sa zadovoljstvom, sigurna sam da će doći sa dosta znanja. Da li će test biti isti, teži ili lakši o tome je u ovom trenutku teško govoriti, ali pretpostavljam da su oni dovoljno spremni da polože svaki test koji bude pred njima. Iskoristili su vreme kada smo sad išli u školu, u drugom polugodištu onako kako se deca najviše raduju i upisuju i to je najlepše što je moglo da im se desi da se vratimo u školske klupe i da zaboravimo kombinovani model nastave i onlajn nastavu. Samim tim imali su najbolji način da se pripreme za regularne prijemne, ali i druže i sve ono što prati mladost”, rekla je za Tanjug Marija Miletić, direktorka Četrnaeste gimnazije u Beogradu.

“Najveći razlog zbog čega se đaci odlučuju za gimnazije je to što se stiču dobra znanja, ali i podloga za dalje školovanje bilo u zemlji ili inostranstvu. Za Četrnaestu gimnaziju važi mišljenje da tu vlada i veliko drugarstvo što mogu da potvrdim, dobar odnos učenika i profesora, razumevanje, kako rekoše sadašnji maturanti: koliko nam pružaju, toliko i traže, što je i najbolja definicija”, rekla je Miletić.

“Kako se bliži državna matura, imamo situaciju da će im gimnazija biti lakši način da se pripreme za opštu maturu, a da li će biti ulaznica za fakultete ili će biti će imati i prijemni o tome će govoriti akademska zajednica do kraja avgusta”, kazala je Miletić.

“Kao i svih godina i ove godine upisujemo osam odeljenja – četiti odeljenja društveno-jezičkog smera i četiri odeljenja prirodno-matematičkog smera, za koje vlada veliko interesovanje. Donji prag prethodne školske godine za društveno-jezički smer bio je 92,31 a za prirodno-matematički smer 94,33 boda”, rekla je Miletić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.