U trendu

Djaci u albanskim osnovnim školama dobili pet novih udžbenika

Učenici nižih razreda osnovnih škola koji nastavu pohadjaju na albanskom jeziku od ove školske godine dobili su pet novih udžbenika koji su po odobrenju Ministarstva prosvete uvezeni iz Albanije, a prvi put djaci će moći da koriste i digitalni bukvar za prvi razred osnovne škole, izjavio je danas predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Šukri Imeri.

Imeri je za agenciju Beta izjavio da se očekuje da u toku ove školske godine bude odobreno još osam novih udžbenika na albanskom jeziku za osnovnu školu.

„Kako predvidja Zakon o udžbenicima, po odobrenju Ministarstva prosvete, preko albanske izdavačke kuće ‘Albas’ koja ima predstavništvo i u Preševu, od ove godine će prvi put učenici u školama na albanskom jeziku dobiti digitalni bukvar, likovnu kulturu za prvi, drugi i treći razred, kao i poznavanje prirode za prvi razred“, kazao je Imeri.

Prema njegovim rečima, za izvodjenje nastave u osnovnim školama na albanskom jeziku u Bujanovcu, Preševu i Medvedji nedostaje još više od 20 udžbenika, dok je situacija u srednjim školama mnogo gora, jer po novom planu i programu albanski srednjoškolci imaju udžbenike samo iz albanskog jezika i književnosti, od prvog do četvrtog razreda.

„U srednjim školama na albanskom jeziku od udžbenika imaju samo albanski jezik i književnost, kao i neke udžbenike za strane jezike, dok nijedan drugi udžbenik nemaju. Djaci se snalaze, zapisuju na časovima ili fotokopiraju skripte“, rekao je Imeri.

On je dodao da se profesori u školama na albanskom jeziku snalaze i tako što često koriste nove tehnologije, pa otvaraju internet stranice na kojima postavljaju svoja predavanja, odakle učenici mogu da ih preuzimaju za učenje ili za pisanje domaćih zadataka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.