U trendu

Đokić: Naucno-tehnoloski park pravo mesto za razvoj mladih

BEOGRAD – Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić obišao je danas prvi put Naučno-tehnološki park u Beogradu i ocenio da je to pravo mesto za razvoj naučnog potencijala mladih ljudi.

Đokić je naveo da je Naučno-tehnološki park sredina koja pruža velike mogućnosti mladima koji osnivaju svoje nove firme, startapove i započinju svoju profesionalnu karijeru.

„Ova institucija je napredovala u odnosu na šest godina od kada je ova zgrada izgrađena i od kada su intenzivno počeli da se bave ovim poslom“, rekao je Đokić.
U sklopu te institucije ima 80 firmi koje se bave multidisciplinarnim stvarima, kaže Đokić i ističe da u njima rade mladi stručnjaci i inženjeri iz različitih disciplina koji prave određene proizvode i plasiraju ih u svojoj zemlji i inostranstvu.

„Oni doprinose afirmaciji univerzitetske zajednice i zapošljavanju, kao i tome da mladi ostanu u našoj zemlji, a kroz svoje finansije i ekonomske faktore čitavom našem društvu“, kazao je Đokić.

Takođe, on je sa prorektorima prisustvovao sastanku na kojem je bilo reči o unapređivanju saradnje između Naučno-tehnološkog parka i Univerziteta i istakao da bi instituti Univerziteta trebalo da se više angažuju sa svojom opremom, znanjem i kapacitetima kako bi ta saradnja bila na višem nivou.

„Što se tiče Univerziteta tu mislimo na Centar za transfer tehnologija koji bi mogao na bolji i adekvatniji način da doprinese saradnji između Tehnološkog parka i Univerziteta i svih njegovih članica koje su zainteresovane da u tome učestvuju“, naveo je Đokić.

V.d direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd Gordana Danilović Grković iskazala je zahvalnost rektoru na poseti i navela da će se u narednom periodu truditi da unaprede proces transfera znanja i tehnologija.

Dodala je da je za šest godina od kada je osnovan Naučno-tehnološku park 120 kompanija sa više od 1.200 zaposlenih prošlo programe podrške, te da izvoze proizvode u više od 40 zemalja sveta.

„Trudićemo se da unapredimo komercijalizaciju inovacija zasnovanih na znanju, jer nam je to važno za dalji razvoj inovacionog ekosistema“, rekla je Danilović Grković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.