U trendu

Djordjević: Novi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu ove godine

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Djordjević izjavio je danas da se u toku godine očekuje usvajanje novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, a u planu su i Zakon o osiguranju u slučaju povrede na radu, izmene Zakona o socijalnoj zaštiti, kao i zakoni o socijalnim kartama i o socijalnom preduzetništvu.

Djordjević je, na godišnjoj konferenciji Vlade Srbije i Nacionalne organizacije za lokalni ekonomski razvoj (NALED) „Izlaz iz sive ekonomije“, ocenio da će svi ti zakoni doprineti boljoj zaštiti gradjana.

„Obaveza Vlade Srbije je da brani radnička prava i u tome treba svi zajednički da učestvujemo. Radnici treba da budu svesni svojih prava i da prijave one koji ih krše. Za državu oni predstavljaju ključ uspeha, jer bez zadovoljnih radnika, nema ni dobrih rezultata, a ni napretka“, rekao je ministar.

On je istakao je da je u toku 2017. i 2018. godine Ministarstvo posebno vodilo računa o borbi protiv sive ekonomije.

„Svi radnici moraju da rade u skladu sa zakonom jer time ostvaruju i pravo na zdravstveno i socijalno osiguranje, a želimo da i oni toga budu svesni. Pojačanim inspekcijskim nadzorima kontrolišemo i poslodavce, odnosno da li su obezbedili prava koja radnicima sleduju“, kazao je Djordjević.

On je podsetio da je na sajtu Ministarstva objavljuju liste onih koji rade u skladu sa zakonom, ali i onih koji ga krše i izrazio uveruje da će i to doprineti da se smanji rad na crno.

Prema njegovim rečima, u 2018. godini bilo je za 31 odsto više inspekcijskih nadzora nego u 2017. godini, ali da je ipak utvrdjen manji broj onih koji su radili na crno.

Kao posebno značajno za napredak Srbije ocenio je i izradu socijalnih karata, koje će omogućiti da raspodela socijalne pomoći bude transparentnija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar