Djordjević: Ženama koje su žrtve nasilja najteže da se ekonomski osamostale (VIDEO)

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da je ženama koje su žrtve nasilja najteže da se ekonomski osamostale, te da ministarstvo kojim upravlja radi na Zakonu o socijalnom preduzetništvu kako bi taj problem bio rešen.

Djordjević je u poseti Sigurnoj kući u Pančevu u okviru svetske kampanje „16 dana aktivizma protv rodno zasnovanog nasilja“ kazao da je nasilje nad ženama i decom problem cele zajednice i apelovao da se svi nadležni organi, pojedinci i društvo uključe u njegovo rešavanje.

„Verujem da ćemo kao država moći da se izborimo sa tim i da pružimo šansu ovim ženama da započnu jedan nov život bez nasilja, da deca normalno odrastaju i da izgradimo društvo u kome će Sigurne kuće biti prazne“, rekao je Djordjević, a navodi se u saopštenju.

On je kazao da će pokušati da više radi na saradnji centara za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje, kako bi žene uspele da se lakše zaposle.

Državni sekretar zadužena za antidiskriminacionu politiku i unapredjenje rodne ravnopravnosti Stana Božović kazala je da se Ministarstvo i Vlada Republike Srbije snažno bore protiv nasilja.

Žrtvu je prvo potrebno zaštiti i zbrinuti u sigurnoj sredini, pružiti sve elemente zaštite njoj i njenoj deci, a odmah zatim osnažiti je, naći joj posao preko institucija ukoliko je nezaposlena ili obezbediti dokvalifikaciju, s obzirom na to da su žrtve uglavnom žene sa niskim obrazovnim profilima i bez posla“, rekla je Božović.

Rukovodilac Prihvatilišta za žene i decu žrtve porodičnog nasilja u Pančevu Jasna Vujičić kazala je za šest godina postojanja Sigurne kuće u tom gradu u njoj utočište našlo više od 500 žena i dece.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.