U trendu

Dnevni boravak u Šekspirovoj ulici dobio senzornu sobu

BEOGRAD – Korisnicima dnevnog boravka u Šekspirovoj ulici u Beogradu od danas je na raspolaganju nova senzorna soba koja je interaktivna, sa odgovarajućom opremom koja potpomaže stimulaciju čula sluha, vida, dodira i mirisa.

Pogodna je za osobe sa autizmom, senzornim oštećenjima, fizičkim invaliditetom, intelektualnim smetnjama, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Podseća se da senzorna soba postoji u ukupno devet objekata dnevnih boravaka za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju – Šekspirova, Diljska, Sunce, Borska, Kornelije Stranković, Lazarevac, Sopot, Stari grad i Predah smeštaj.

Predmetnim radovima u senzornoj sobi zidovi i podovi su obloženi mekanim oblogama, strunjačama i jastucima i postavljene su sve neophodne instalacije za nesmetano funkcionisanje senzorne sobe kao celine, navodi se i dodaje da se u toj sobi sprovodi tretman senzorne integracije, stimulisanje čula, čime se doprinosi razvoju senzornih funkcija, relaksaciji, oslobađanju napetosti.

Tretman se sprovodi individualno, kreira se atmosfera koja je potpuno bezbedna, koja nudi sigurnost i opuštanje, navodi se i dodaje da se korisnik polako uvodi u rad, da se izrađuje program, određuje dužina tretmana i dinamika rada prema potrebama korisnika i sa specifičnim ciljevima.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević ističe da se sa posebnom pažnjom prati i unapređuje razvoj sistema socijalne zaštite i dodaje da je podrška ranjivim socijalnim grupama, kao što su osobe sa smetnjama u razvoju, snažna i kontinuirana.

„Na teritoriji grada, na 15 lokacija Centar pruža uslugu dnevnog boravka kojom je obuhvaćeno više od 600 korisnika. Nastojimo da vreme koje naši korisnici provode u dnevnim boravcima učinimo što prijatnijim i da im unapredimo kvalitet života pomoću održavanja i razvijanja socijalnih, psiholoških i fizičkih funkcija i veština“, rekla je Stanisavljević.

Dodala je da je u skladu s tim omogućeno da se u okviru objekata u kojima se pruža usluga dnevnog boravka nalazi i senzorna soba.

Navela je da su radovi na formiranju senzorne sobe u postojećem objektu Dnevnog boravka za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Šekspirova“ izvršeni u proteklih mesec dana i da je za navedene namene izdvojeno skoro dva miliona dinara.

„U ovom dnevnom boravku u Šekspirovoj upisano je više od sto korisnika“, rekla je Stanisavljević, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar