U trendu

Doček srpske Nove godine uz živu svirku i domaće specijalitete

Tek što je dočekana „svetska” Nova godina, u pripremi je proslava ulaska u 2017. po julijanskom kalendaru i većina ugostitelja se utrkuje ko će dati primamljiviju ponudu za sutra uveče.

Onima koji odluče da se provesele u noći između 13. i 14. januara u kafani, restoranu, klubu ili hotelu – biće potrebno manje novca nego da su slavili 31. decembra.

Cene rezervacija se ne razlikuju od svakodnevnih, a provod je, uveravaju ugostitelji, zagarantovan.

Ljubitelji kafanske atmosfere imaće priliku da uživaju u boemskoj atmosferi uz bogat muzički program, „žive” svirke, domaće specijalitete, pića…

Tako se, na primer, u kafani „Konoba akustik” na Dorćolu rezervacija mesta plaća od 30 do 35 evra, dok cena dočeka u kafani „U prolazu” u Knez Mihailovoj iznosi 16 evra.

U kafanama „Sipaj, ne pitaj”, „Gaučosi”, „Stara pesma”, „Druga kuća” ulazak se plaća 500 dinara, a cene pića ostale su nepromenjene.

Za meraklijsku atmosferu u „Gradskoj kafani” i „Tarapani” potrebno je izdvojiti 1.000 dinara na ulasku. Većini prestoničkih ugostitelja je odlučila da ulaz u lokale bude besplatan, i da piće služi po regularnim cenama.

U skadarlijskim restoranima situacija je malo drugačija. Za posetioce jednog od najstarijih lokala u boemskoj četvrti „Tri šešira” biće obezbeđena večera uz domaća i strana pića po ceni od 30 evra po osobi.

Svakog gosta na ulazu dočekaće rakija dobrodošlice. Uz tamburaše i starogradsku muziku uživaće i oni koji odluče da pravoslavnu Novu godinu dočekaju pod krovom „Dva jelena” gde se cene menija neće menjati, a ulaz će se naplaćivati 500 dinara.

Ko odluči da provede novogodišnju noć u ekskluzivnom ambijentu, moći će da uživa u vili „Jelena” ili hotelu „Majdan” po ceni od 40 evra.

Za one koji više vole muziku sa razglasa, modernu, stranu muziku i di-džejeve tu su klubovi u koje će ulaz 13. januara biti besplatan. Piće će se služiti po cenama po kojima se služi u toku cele godine.

Više informacija o proslavi srpske Nove godine i dočeku u gradskim lokalima može se naći na sajtu www.gdeizaci.com.

Srpska Nova godina je tradicionalni pravoslavni praznik i slavi se kao početak nove godine po julijanskom kalendaru. Narodni naziv za ovaj praznik je Mali Božić. Iako nije zvanična Nova godina, ona se slavi u većini balkanskih zemalja.

Pravoslavna nova godina dočekuje se i u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Gruziji, Jermeniji, Moldaviji… Svake godine iznad Hrama Svetog Save za srpsku Novu godinu priređuje se vatromet.

(A.J, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.