Došlo vreme za poslednje poglavlje dijaloga

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas, uoči nastavka razgovora u Briselu, da je došlo vreme da se otvori poslednje poglavlje u dijalogu Beograda i Prištine, a kao najboje moguće rešenje navodi da Srbja prizna kosovsku nezavisnost.

„Najbolje moguće rešenje je da Srbija prizna Kosovo, a to bi bilo okončanje ovog važnog procesa dijaloga, koji je počeo kao tehnički, a sada ulazimo u napredniju fazu političkog dijaloga, koja će konačno dovesti do priznanja Kosova od strane Srbije“, rekao je Tači za radio Slobodna Evropa.

Tači tvrdi da se u Briselu neće govoriti o unutrašnjim pitanjima Kosova.

„Definitivno je došlo vreme da se otvori poslednje poglavlje u dijalogu Kosova i Srbije, poglavlje normalizacije međudržavnih odnosa, što podrazumeva normalizaciju u oblasti politike, sigurnosti, ekonomije, regionalne i evroatlanske integracije, a na osnovu vrednosti evropske perspektive dveju država“, kazao je Tači.

On je dodao da, „što kraće to poglavlje bude trajalo, to će biti bolje i za Kosovo i za Srbiju“.

Tači je naveo da teme za sutrašnji sastanak nisu precizirane, ali je naglasio da su „Kosovo i Srbija autonomne zemlje sa svojim suverenitetom“ i da Kosovo u ovom poslednjem poglavlju neće pregovarati o pitanjima koja se ne tiču „normalizacije odnosa dveju država“.

O unutrašnjim pitanjima Kosova, dodao je, Kosovo samo odlučuje.

Tači je rekao da su stvorene okolnosti da Beograd i Priština moraju da uđu u proces normalizacije međudržavnih odnosa, a nakon „teške provokacije Srbije sa hapšenjima, vozom i zidom u Mitrovici“.

Na pitanje kako komentariše stav opozicije da Kosovo treba zbog toga da prekine dijalog sa Srbijom, Tači je odgovorio:

„Zemlje i u vremenu tenzija i ratova vode dijalog. Najvažnije je da se poštuje Ustav, zakoni i suverenitet i onda ne bi trebalo biti sumnje. Ovaj dijalog podržava SAD i EU i ubeđen sam da dijalog ojačava državu Kosovo. Bilo bi u interesu da se okonča i ovo poslednje poglavlje, koje će dovesti do normalizacije odnosa i priznanja Kosova od strane Srbije“, zaključio je on.

U Briselu će sutra biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, kojoj će, pored premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe, prisustvovati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i kosovski predsednik Hašim Tači.

Brisel pozdravlja dolazak predstavnika Beograda i Prištine na najvišem nivou, na sutrašnji sastanak, izjavila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić, ocenivši da razvoj situacije poslednjih dana naglašava potrebu za pojačanom opredeljenošću i angažovanjem obe strane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.