U trendu

Društvo sudija: Očekujemo hitnu reakciju Državnog veća tužilaca zbog smene tužiteljki za …

Društvo sudija saopštilo je danas, povodom smenjivanja tužiteljki Višeg javnog tužilaštva u Beogradu sa predmeta o istrazi korupcije u Elektroprivredi Srbije (EPS), da očekuje „hitnu i odgovarajuću reakciju Državnog veća tužilaca, tela čija je ustavna svrha da štiti samostalnost nosilaca javnotužilačke funkcije“.

U saopštenju Društva sudija Srbije se ukazuje na to da je dosadašnji pravni okvir „dozvoljavao“ da dođe do ovakvih situacija, što je bio jedan od razloga zbog kojih je bilo potrebno izmeniti tužilačke zakone.

Ukazali su i da „doneti pravosudni zakoni ne dozvoljavaju više neopravdano odstupanje od godišnjeg rasporeda (oduzimanje predmeta i raspoređivanje tužilaca u druga odeljenja) a, ukoliko bi do toga ipak došlo, obezbeđuju javnim tužiocima delotvornu pravnu zaštitu – pravo na prigovor na godišnji raspored poslova o kome će odlučivati komisija Visokog saveta tužilaštva“.

Društvo sudija navodi da je uvereno da će novim zakonskim rešenjima „biti otklonjena i za ubuduće onemogućena samovolja, proizvoljnost i pristrasnost u donošenju odluka glavnih javnih tužilaca o raspoređivanju nosilaca pravosudnih funkcija u pojedina odeljenja, odnosno pravne oblasti“.

„Time će se stvoriti klima u kojoj će svaki tužilac moći da obavlja svoj poziv u punom kapacitetu, samostalno i odgovorno, u skladu sa svojim ličnim i profesionalnim integritetom, znanjem i sposobnostima“, zaključuje se u saopštenju.

Tužiteljkama Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojani Savović, koja je duže od godinu dana vodila istragu oko EPS-a i naložila hapšenje šest osoba osumnjičenih za korupciju, i Jasmini Paunović, koja je sa njom radila na tom slučaju, oduzet je krajem februara slučaj EPS-a, a Savović je i prebačena na drugo radno mesto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar