U trendu

Društvo za informatiku Srbije: Postoje uslovi za realizaciju predmeta informatika i …

U školama u Srbiji postoje zadovoljavajući tehnički uslovi za realizaciju predmeta informatika i računarstvo, a nastavnih kadrova ima dovoljno, rečeno je u Društvu za informatiku Srbije.

„Uvodjenje Informatike i računarstva kao obaveznog predmeta za učenike petog razreda osnovne škole je novina za obrazovni sistem Srbije, ali je neophodnost za to postojala poslednjih 10 godina“, rekli su u Društvu za informatiku Srbije za portal Gradski biro (Gradskibiro.rs).

U Društvo za informatiku Srbije ocenjeno je da su svi nastavnici koji su do sada realizovali nastavu izbornog predmeta informatika i računarstvo, kao i većina nastavnika tehničkog i informatičkog obrazovanja kompetentan i dovoljan nastavni kadar.

„Internet za svaku školu Srbije obezbedjuje Akademska mreža Srbije. Podaci iz maja 2017. ukazali su da oko sedam odsto škola nije posedovalo infrastrukturu računarske mreže, a u 11 škola u Srbiji nije bilo nikakve forme internet konekcije“, naveli su u tom Društvu.

Stručnjaci su ocenili i da je „informatičko obrazovanje kompleksna aktivnost koja postavlja temelje digitalnoj kompetenciji učenika“ i predstavlja „više od korišćenja tehnologije“.

Prema njihovoj oceni, cilj je da se učenik prevede iz uloge korisnika u ulogu kreatora, da mu pomogne da shvati prirodu digitalnog sveta i fokusira se na njegove principe, a ne na pojavne oblike.

Društvo za informatiku Srbije (DIS) 44 godine okuplja privrednike, naučnike, univerzitetske profesore i školske nastavnike, kao i da je „posebno aktivno u sferi promocije uloge informaciono-komunikacionih tehnologija u cilju unapredjivanja obrazovnog sistema i povećanja broja mladih ljudi zainteresovanih za IT industriju“.

Od osamdesetih godina prošlog veka, Društvo za informatiku Srbije bilo je medju inicijatorima pokretanja nastave informatike u Srbiji.

Od 2008. godine nosilac je inicijative za uvodjenje obaveznog predmeta Informatika i računarstvo u osnovnu školu.

DIS je realizovao brojne tribine, komunicirao sa Ministarstvom prosvete i javno zagovarao ovu temu.

Društvo svake godine, organizuje i realizuje tribine na kojima se razmatra stanje nastave informatičkih predmeta, polazeći od ocene da je zastupljenost ovih predmeta neprimereno mala u odnosu na potrebe i mogućnosti privrede i društva u celini.

Društvo za informatiku Srbije ima aktivnu Sekciju nastavnika informatike Srbije čiji su članovi nastavnici iz čitave Srbije. Sekcija okuplja članove iz svih Školskih uprava.

„Trenutne aktivnosti članova usmerene su ka formiranju područnih sekcija po Školskim upravama, kako bi se ojačala mreža podrške za realizaciju nastave informatike. Ova podrška se pre svega ogleda u razvoju i razmeni nastavnih materijala i realizaciji projekta koje finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a podržava Ministarstvo prosvete za dodatnu obuku nastavnika informatike u sferi programiranja u savremenim programskim okruženjima, prilagodjenim deci“, kazala je za Gradski biro predsednica te Sekcije Bojana Satarić.

Ona je navela i da je realizacijom projekata Inicijative „Programiraj!“ nastavnicima omogućeno da se na kreativniji način posvete učenicima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.