Direktor Lutrije: Izvlačenje apsolutno regularno

Javno izvlačenje brojeva u igri na sreću LOTO bilo je apsolutno regularno, izjavio je danas direktor Državne lutrije Aleksandar Vulović, navodeći da se dogodila greška u grafici koja ne utiče na ispravnost izvlačenja brojeva.

Vulović je na konferenciji za novinare rekao da su regularnost izvlačenja potvrdile i komisija na samom izvlačenju i centralna komisija za utvrđivanje dobitaka.

„Postupak izvlačenja je bio apsolutno regularan“, rekao je Vulović navodeći da je nemoguće uticati na ishod izvlačenja.

Predsednik komisije koja je bila na izvlačenju Ljubomir Škorić rekao je da sinoć nije bilo razloga da se izvlačenje prekine.

Odgovarajući na pitanje kako je moguće da se broj 21 prikaže na ekranu 30 sekundi pre nego što je stvarno izvučen, Škorić je rekao da je to greška čoveka koji je unosio brojeve u grafici i posledica ljudskog faktora, kao i da su takvi zakoni verovatnoće.

Grafika je dovela do konfuzije, rekao je Škorić.

Tokom jučerašnjeg izvlačenja LOTO brojeva peti broj kombinacije najpre se pojavio na ekranu, a tek onda je kuglica sa tim brojem izvučena iz bubnja.

Nakon naizgled regularnog izvlačenja prva tri broja – 4, 33, 12, na red je došao i četvrti broj, odnosno iz bubnja je izvučena četvrta kuglica sa brojem 27, ali se na ekranu najpre pojavio broj 21, a odmah potom 27 kao peti broj.

Na ekranu je, takođe, bio prikazan i broj dobitnika iako peta kuglica zvanična još nije bila izvučena.

Državna lutrija: U izvlačenju igre Loto tehnička greška

Državna lutrija Srbije saopštila je da je na izvlačenju igre Loto 7 od 39, u 59. kolu od 28. juna, došlo do tehničke greške izazvane ljudskim faktorom, odnosno omaškom operatera angažovanog na izvlačenju, tako što je na ekranu greškom ispisan broj 21.

Pojedini beogradski mediji objavili su sinoć da je izvlačenje igre Loto izazvalo veliku sumnju kod gledalaca da je namešteno, pošto je nakon naizgled regularnog izvlačenja prva tri broja (4, 33, 12), kao četvrti broj izvučena kuglica sa brojem 27, ali se na ekranu najpre pojavio broj 21, pa zatim 27 kao peti broj.

Kad je na red došla i peta kuglica, iz bubnja je izvučena upravo kuglica sa brojem 21. Nakon toga su u jednom trenutku na ekranu bile sve same 27-ice, da bi onda nestala sva grafika sa ekrana, navode mediji.

„Državna lutrija Srbije uverava igrače i širu javnost da osim pogrešno unetog broja, dakle greške operatera koja je na žalost moguća u toku živog izvlačenja, nije bilo nikakvih drugih radnji koje bi dovele u pitanje regularnost ovog izvlačenja, što su potvrdili članovi Komisije za izvlačenje brojeva koju čine dva predstavnika Državne lutrije Srbije i jedan Ministarstva finansija. Isti zaključak donela je i Komisija centralnog trezora nakon završetka izvlačenja“, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu Državne lutrije Srbije.

Lutrija je navela da izražava žaljenje zbog greške koja se desila u toku izvlačenja u 59. kolu i dodala da će, pored svih procedura za utvrđivanje regularnosti u toku izvlačenja i one neposredno posle njega, koje su već obavljene, ispitati okolnosti koje su dovele do nastale greške, odnosno previda koji se desio.

„Još jednom uveravamo sve zainteresovane strane da ova tehnička greška ni na koji način nije dovela u pitanje regularnost izvlačenja“, istakla je Državna lutrija Srbije.

Tužilaštvo naložilo provere LOTO izvlačenja

Više javno tužilaštvo u Beogradu izdalo je nalog policiji za prikupljanje potrebnih informacija i obaveštenja radi utvrđivanja svih činjenica i eventualnoj krivičnoj odgovornosti u vezi izvlačenja brojeva u igri na sreću LOTO Državne lutrije Srbije koje je emitovano u direktnom televizijskom prenosu na televiziji Prva, rekla je danas republički javni tužilac Zagorka Dolovac.

Dolovac je istakla da je Tužilaštvo odlučno da se ceo taj slučaj detaljno ispita i poručila da će svi odgovorni biti procesurani bez obzira na funkciju koju obavljaju i poziciju koju imaju.

„Kako je u pitanju Državna lutrija Srbija potpuno smo svesni da je ovaj slučaj izazvao široko uznemirenje građana tako da ćemo o svim rezultatima istrage blagovremeno obavestiti javnost“, rekla je Dolovac.

Priključite se diskusiji o Loto nameštanju.

(Tanjug)

Pročitajte još i:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.