U trendu

DS: Podaci o višku prosvetara imaju za cilj zaustavljanje štrajka

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da podaci koje saopštavaju predstavnici vlasti o višku prosvetara imaju za cilj zaustavljanje štrajka, najavljenog za početak školske godine.
 
Predsednica Odbora DS za obrazovanje Marina Nikolić upozorila je da se „ovi podaci iznose uoči 1. septembra samo kako bi se sprečilo održavanje najavljenog štrajka prosvetnih radnika“.

Ona je u saopštenju navela da se to radi „uz prikrivenu pretnju da zbog manjka dece svako može postati tehnološki višak“.
 
Nikolić je navela i da je „manipulacija strahom najefikasnija kada se prikrivaju informacije“, istakavši da to radi aktuelna vlast.

„Ni ministar Šarčević, ni premijerka Brnabić, ali ni njihovi prethodnici nisu saopštili informaciju o broju i strukturi zaposlenih u obrazovanju i nauci“, izjavila je ona.

Prema njenim rečima, ukoliko bi se znala struktura i tačan broj nastavnika, oni bi mogli da se rasporede teritorijalno.
 
Kritikovala je i uputstvo koje je ministarstvo prosledilo školama, gde preporučuje broj odeljenja sa po trideset učenika.

„Prema stručnim analizama taj broj bi trebalo smanjiti na maksimalno 25 đaka, pa i manje, u cilju boljeg sticanja znanja“, rekla je ona, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.