U trendu

Dveri predale Miroviću zahteve za pošumljavanje i smanjenje naknade za vode

Pokret Dveri podneo je danas zahteve Pokrajinskoj vladi i njenom predsedniku Igoru Miroviću da pristupe izradi Plana pošumljavanja AP Vojvodine i da za ovu godinu promene visinu naknade za odvodnjavanje za poljoprivrednike.

Predsednica Pokrajinskog odbora Dveri Ivana Stanojević kazala je da se Vojvodina suočava sa problemom nedostatkom šuma i navela da joj je potrebno oko 170.000 hektara zemljišta pod šumom, preneo je taj pokret u saopštenju.

„Predlažemo donošenje Plana pošumljavanja za sve lokalne samouprave kao jednog obavezujućeg dokumenta. Taj plan bi morao da u sebi sadrži sve potrebne analize pojedinih samouprava, predloge površina koje su slobodne za pošumljavanje i predloga površina koje moraju da se izvrši transformacija iz poljoprivrednog u šumsko zemljište“, rekla je Stojanović.

Poslanik Dveri u Skupštini Srbije Ivan Kostić rekao je da je za visinu naknade za odvodnjavanje nadležno preduzeće JVP „Vojvodinavode“ i dodao da taj pokret smatra da bi usluga odvodnjavanja koja se ne vrši po mnogim mestima u Vojvodini, mogla da bude simbolična u iznosu od jednog dinara po hektaru.

„Svakako da Pokrajinska vlada, kao osnivač JVP ‘Vojvodinavode’, može da donese odluku ili preporuči JVP ‘Vojvodinavode’ da se donese odluka o visini naknade za odvodnjavanje u iznosu od jedan dinar po hektaru“, rekao je Kostić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.