U trendu

EBRD: Kredit od 72,25 mln evra za novu deponiju u Beogradu

BEOGRAD – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je saopštila danas da će obezbediti 72,25 miliona evra kredita za izgradnju novih objekata za upravljanje čvrstim otpadom na beogradskoj deponiji Vinča.

“Otpad koji se na beogradskoj deponiji u Vinči gomilao preko 40 godina biće očišćen, a na istom mestu biće izgrađeni novi objekti za upravljanje čvrstim otpadom zahvaljujući zajedničkom ulaganju međunarodnih kreditora”, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Ta institucija će za učesnike projekta urediti sindikovani kredit od 35 miliona evra, a mobilisaće i 21 milion evra koncesionih sredstava koje finansira fond TaiwanICDF.

Sredstva EBRD-a deo su šireg finansijskog paketa, u koji su uključeni i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i Razvojna banka Austrije (OeEB), sa zajmovima do 72,25 miliona evra i 35 miliona evra, respektivno.

Ukupnu investiciju realizovaće kompanija „Beo Čista Energija doo“, preduzeće za posebne namene koje su osnovale globalno-komunalno preduzeće SUEZ, japanski konglomerat Itoću i Marguerite Fund, panevropski investicioni fond koji investira u obnovljive izvore energije, energetiku i transport.

Te tri kompanije su 2017. godine sklopile 25-godišnje javno-privatno partnerstvo (JPP) sa Gradom Beogradom s ciljem realizacije prve velike JPP infrastrukturne investicije u oblasti zaštite životne sredine u regionu Zapadnog Balkana.

Investicija obuhvata izgradnju postrojenja za proizvodnju energije iz otpada, postrojenja za građevinski otpad (CDV), sanaciju, zatvaranje i rehabilitaciju postojeće deponije i izgradnju nove deponije u skladu sa pravilima Evropske Unije.

Nova postrojenja zameniće postojeću deponiju u Vinči, u predgrađu Beograda, koja je nesanitarna i dostiže svoj maksimalni kapacitet.

Zatvaranje starog lokaliteta (koji predstavlja veliki rizik po životnu sredinu i zdravlje i po zagađenje obližnje reke Dunav) i unapređenje upravljanja čvrstim otpadom, glavni je prioritet vlade Srbije i Grada Beograda, dodaje se u saopštenju EBRD-a.

Postrojenje za proizvodnju energije će proizvoditi energiju iz otpada, čime će doprineti smanjenju zavisnosti Beograda od uglja i gasa i povećanju učešća obnovljive energije.

Postrojenja će IMATI KAPACITET DA OBRAĐUJU OKO 340.000 TONA komunalnog otpada, i OKO 210.000 TONA godišnje građevinskog otpada i otpada od rušenja.

(Tanjug)

4 komentara
 1. Anonimni

  DA !############################################################################““““““ SMRDI ZBOG NEPOSTOJANJA POSTROJENJA ZA PREČIŠČAVANJE FEKALNE KANALIZACIJE U BEOGRADU I NOVOM SADU, PRVO FEKALIJE I BIOLOŠKI OTPAD, RAZVRSTAVRSTAVANJE OTPADA-,PLAstika i papir su za sagorevanje , ali odvojeno se skupljaju, neispravni kučni aparati, elektronika , baterije (Ni-Cd, I DR. POSEBNO OTROVNE, sijalice sa gasovima, posebno sa živom,…, NAMEŠTAJ,GRAĐEVINSKI OTPAD O TROŠKU ONOG KOJI ODLAŽE, ITD. TO SU RAZRAĐENE STVARI , SPROVoDI PA VLAST naselja, b e s p l a t n o , jer dobija gorivo, sirovine, oplemenjen vredan materijal od otpada,… # MODERNIZACIJA KOMUNALE JEZAHTEV GRAĐANA MORAJU NOVI STANOVI DA PLATE SVE KOMUNALNA POBOLJŠANJA , STARI SU IMALI DOVOLJNO OBEZBEĐENE KOMUNALNE USLUGEMORAJU NOVI STANOVI DA PLATE SVE KOMUNALNA POBOLJŠANJA , STARI SU IMALI DOVOLJNO OBEZBEĐENE KOMUNALNE USLUGE

 2. Anonimni

  SMRDI ZBOG NEPOSTOJANJA POSTROJENJA ZA PREČIŠČAVANJE FEKALNE KANALIZACIJE U BEOGRADU I NOVOM SADU, PRVO FEKALIJE I BIOLOŠKI OTPAD, RAZVRSTAVRSTAVANJE OTPADA-,PLAstika i papir su za sagorevanje , ali odvojeno se skupljaju, neispravni kučni aparati, elektronika , baterije (Ni-Cd, I DR. POSEBNO OTROVNE, sijalice sa gasovima, posebno sa živom,…, NAMEŠTAJ,GRAĐEVINSKI OTPAD O TROŠKU ONOG KOJI ODLAŽE, ITD. TO SU RAZRAĐENE STVARI , SPROVoDI PA VLAST naselja, b e s p l a t n o , jer dobija gorivo, sirovine, oplemenjen vredan materijal od otpada,… # MODERNIZACIJA KOMUNALE JEZAHTEV GRAĐANA MORAJU NOVI STANOVI DA PLATE SVE KOMUNALNA POBOLJŠANJA , STARI SU IMALI DOVOLJNO OBEZBEĐENE KOMUNALNE USLUGEMORAJU NOVI STANOVI DA PLATE SVE KOMUNALNA POBOLJŠANJA , STARI SU IMALI DOVOLJNO OBEZBEĐENE KOMUNALNE USLUGE

 3. Anonimni

  MORAJU NOVI STANOVI DA PLATE SVE KOMUNALNA POBOLJŠANJA , STARI SU IMALI DOVOLJNO OBEZBEĐENE KOMUNALNE USLUGE

 4. Anonimni

  Koliko ce zbog toga svakome od nas povecati racune za infostan?

Napišite komentar