U trendu

Episkop bački Irinej o napadima Hrvatske biskupske konferencije

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve priprema odgovor Hrvatskoj biskupskoj konferenciji koja je u protestnom pismu novembra prošle godine SPC, patrijarha srpskog i vladiku bačkog optužila za vredjanje žrtava rata i raspirivanje mržnje u Hrvatskoj, pišu Večernje novosti.

Vladika bački Irinej rekao je za list da lično nikada nije napadao bilo koga, već da su njegovi javni istupi i izjave bili reakcija na prethodne napade na SPC i patrijarha srpskog.

Vladika Irinej je kazao da se nikada nije bavio hrvatskim biskupima pojedinačno, kao ni Hrvatskom biskupskom konferencijom u celini, niti nekim drugim biskupima u Srbiji, osim kada je bio primoran da u službi portparola SPC dogovara na „napade nemalog broja gospode biskupa u Hrvatskoj“.

„Uostalom, neka ista gospoda izvole dokazati i pokazati da nema ustaški nastrojenih biskupa u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Sudeći prema njihovim izjavama u hrvatskoj javnosti, lako se može zaključiti da oni nisu manjina u okviru svoje crkve u Hrvatskoj“, rekao je vladika Irinej.

On je potvrdio da je Sveti arhijerejski sinod pismo Hrvatske biskupske konferencije dobio u formi službenbog akta koji se po pravilu ne može iznositi u javnost bez saglasnosti pošiljaoca.

Pored toga, naveo je vladika, treba imati u vidu da se ovakvi službeni dopisi pripremaju mesecima i da se isto tako odgovor na njih mora pripremati pažljivo, uz prikupljanje neophodnog materijala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.