U trendu

Evropski pokret organizovao muzičko i poetsko veče kao podsećanje na evropske vrednosti (VIDEO)

Koncert kompozitora Aleksandra Simića u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji održan je u Beogradu s ciljem da se kroz kompozicije, koje nose odredjenu poruku, podseti na evropske vrednosti i na to da „svi živimo u istoj kući“.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja podsetio je da je koncert vezan za 9. maj, Dan Evrope, sa srcem i željom da Evropski pokret pokaže koliko je orijentisan ka Evropi i koliko želi da, pre svega u oblasti kulture, „održi i pojača integraciju“.

Kompozitor Simić ukazao je da je na programu devet kompozicija i da svaka od njih na neki način govori o „fundamentalnim vrednostima“ na kojima počiva „Evropa kao kontinent i Evropa kao mirovni projekat“.

„Kompozicija ‘Under one roof’ metaforički objašnjava da svi zajedno živimo u maloj kući pod istim krovom i da je red da naučimo kako da je delimo bolje, a to važi i za ceo svet i za celu Evropu. Tu je i ‘Dunavska rapsodija’ koja je posvećena Dunavu kao žili kucavici Evrope“, rekao je Simić.

On je posebno istakao to da je koncert završio kompozicijom Sugnum Magnum, koja je 12. i poslednji stav Mise „Solemnior“ pisane povodom 950 godina raskola istočne i zapadne crkve, koji je bio 1054. godine, kao i povodom 40 godina pomirenja Rima i Konstantinopolja.

„Milijardu ratova izmedju Istoka, Zapada, Severa i Juga govore da je pomirenje i traganje za jednistvom bolan i veoma krivudav put i zato je poslednji stav Mise upozorenje koje se nalazi na zastavi Evropske unije. Dvanaest zvezda koje se nalaze u kruni žene koja se pojavljuje u Jovanovom otkrivenju tu su da predskažu apokalipsu. Ljudi mešaju 12 zvezda na zastavi sa 12 inicijalnih članica Unije za ugaj i čelik. Zvezde zapravo najavljuju početak kraja i predstavljaju snažnu metaforu, jer nam pokazuju šta je opcija jednistvu“, rekao je Simić.

Predsednica Foruma za kulturu Evropskog pokreta Amra Latifić kazala je da će se taj forum najviše baviti promocijom elitne umetnosti koja, kako je rekla,  predstavlja „i prošlost i budućnost umetnosti“.

„Mi ćemo da forsiramo mlade ljude i poenta ce biti na ličnosti umetnika jer su oni neposredni tvorci umetničkih dela i upravo zbog toga večerašnji koncert je posvećen našem značajnom kompozitoru Aleksandru Simiću“, rekla je Latifić.

Muzičko i poetsko veče „Korak napred“ organizovao je Evropski pokret u Srbiji, a posvećeno je podsećanju na fundamentalne vrednosti Evropske unije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.