U trendu

Film 'Pakao na zemlji banatskoj' o vijetnamskim radnicima u Linglongu 1. maja u Zrenjaninu

Dokumentarni film o vijetnamskim radnicima na gradilištu kineske fabrike guma Linglong u Zrenjaninu, „Pakao na zemlji banatskoj“ u produkciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), biće premijerno prikazan simbolično 1. maja, na Medjunarodni praznik rada.

O dogadjajima koji su obeležili 2021. godinu u krugu fabrike Linglong u filmu govore oni koji su u njima direktno učestvovali.

Njihova ocena je jedinstvena: kineski investitor je prekršio osnovna ljudska prava i prava zaposlenih u Srbiji, a vijetnamske radnike učinio žrtvama trgovine ljudima, navodi se u pozivu za premijeru.

„Više od godinu dana od medijskih objava o nehumanim uslovima života i rada vijetnamskih radnika na gradilištu Linglonga nema dovoljno zvaničnih podataka o tome šta se zapravo dogadjalo mesecima u industrijskoj zoni na obodu Zrenjanina“, navedeno je u pozivu.

Podeća se da su se svi vijetnamski radnici vratili u zemlju porekla, a država Srbija ih ni na koji način nije zaštitila.

Premijera je zakazana za 17 sati u prostorijama Zrenjaninskog socijalnog foruma, a potom je diskusija s publikom.

Film je nastao u okviru projekta „Sledeća stanica, Zrenjanin: Linglong i putevi modernog ropstva“.

Taj projekat je deo Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.