U trendu

Gak: U BG se trenutno rekonstruiše 20 obrazovnih ustanova

BEOGRAD – U Beogradu se trenutno rekonstruiše oko 20 obrazovnih ustanova, za čije radove je izdvojeno oko 180 miliona dinara, poručio je danas gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

On je rekao da se aktivna gradilišta nalaze u devet škola i isto toliko vrtića i da su samo u septembru radovi počeli u još dva obdaništa i četiri srednje škole, za šta je izdvojeno oko 78,8 miliona dinara.

Gak je naveo da su u Beogradu višestruko uvećane investicije u obrazovanje, pa je samo za ovu godinu budžet Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu 201,9 miliona evra.
„Neke od najvažnijih investicija u poslednjih pet godina su izgradnja škole u Leštanima, nova škola u naselju Busije, kompletna obnova škole u Dražnju, Begaljici, „1.300 kaplara“ na Zvezdari“, naveo je Gak, saopštila Gradska uprava.

Dodao je i da se plaćaju sve zaostala dugogodišnja dugovanja Grafičke škole, zbog čega je devet godina bila u blokadi, kao i da se ta obrazovna ustanova obnavlja. Gak je istakao da su prethodnih godina otvoreni i novi vrtići u Altini, na Zvezdari, u Surčinu i Sopotu i da su adaptirani vrtići u četiri škole, kao i kompletno rekonstruisano na desetine vrtića.

„A sve paralelno sa rastom projekta subvencionisanog boravka dece i u privatnim predškolskim ustanovama, čime su roditelji dosad podržani sa oko 17 milijardi dinara“, kaže Gak.

Uskoro se očekuje i otvaranje vrtića u Obrenovcu, Zemunu i još jednom obdaništu na Čukarici.

Na ovih pet lokacija obezbeđeno je oko 850 novih mesta za najmlađe sugrađane, a vrednost te investicije je oko 650 miliona dinara.

Gak je dodao da će Grad iskoristiti svaki neiskorišćeni prostor u gradu za adaptaciju u vrtiće.

„To je model koji je bio potreban i daje odlične rezultate. Gde god bude potrebno obnovićemo fasade, temelje, stepenište, stolariju, dvorište i krovove, kako bi sva deca imala što bolje uslove za rad“, rekao je Gak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.