U trendu

Grad Beograd se aktivno bavi pronatalitetnom politikom

BEOGRAD – Gradska sekretaraka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević izjavila je danas da je osnovni preduslov za povećanje nataliteta podrška sistema i pozdravila je najavljene mere predsednika Aleksandra Vučića u toj oblasti.

Važan preduslov za povećanje nataliteta jeste materijalni efekat, ali je najbitnija podrška sistema kako bi buduće majke osetile da nisu same i da o njima brinu država i grad. Zato su veoma važne mere koje je najavio predsednik Aleksandar Vučić, ukazala je Stanisavljević.

Ona je gostujući na TV Hepi podsetila da će se pomoć države za prvo dete sa 100.000 dinara povećati na 300.000.

„Druga važna mera predsednika Republike jesu podsticajne mere za mlade parove i studente, kako bi stedintkinje koje ostanu u drugom stanju mogle da zamrznu godinu i budu oslobođene troškova školovanja. Treća važna mera za očuvanje nacije i stabilnost porodice je i rešavanje njihovog stambenog pitanja, a takođe na inicijativu predsednika Vučića“, navela je resorna sekretarka.

Ona je, prenosi Beoinfo, istakla da se Grad Beograd u poslednjih šest godina aktivno bavi pronatalitetnom politikom.

U urbanim sredinama, kakav je Beograd najveći izazov je bio uskladiti rad i roditeljstvo. Država se usvajanjem i izmenama zakona izborila za takve mere, a kako bi buduće majke bile zaštićene kod poslodavaca, istakla je Stanisavljević.

Precizirala je da u gradu Beogradu ima 355.000 porodica sa decom. Od tog broja su 192.000 porodica sa jednim detetom, sa dvoje dece je 137.000 porodica, dok ih je sa troje dece 21.000, a sa četvoro i više dece 2.877 porodica, navela je gradska sekretarka i dodala da u Beogradu ima i oko 100.000 samohranih roditelja.

Ona je podsetila da svaka porodilja u Beogradu dobija novčanu pomoć. Grad Beograd je, kako je precizirala, samo tokom 2021. godine isplatio 379 miliona dinara u te svrhe.

„Svaka ta pomoć se isplaćuje na vreme. Takođe smo sve porodil?e oslobodili administrativnih troškova oko podnošenja zahteva i sve se prijave podnese elektronskim putem. Kada su u pitanju davanja, žena sa trećim detetom dobija od Grada Beograda jednokratno 40.000 dinara, a ukoliko je nezaposlena taj iznos je 70.000 dinara – u skladu sa gradskom odlukom – a od države milion i po dinara u narednih 10 godina, što je 12.000 dinara svakog meseca, navela je Stanisavljević.

Grad Beograd, pored materijalne pomoći svake godine unapređuje korisnične usluge za buduće majke, od patronažnih sestara pa do planiranja mesta u vrtićima za njihovu decu, istakla je resorna sekretarka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar