U trendu

Grad Niš ne odustaje od parkinga pored škole uprkos protivljenju gradjana

Grad Niš ne odustaje od izgradnje parkinga sa 200 parking mesta u blizini osnovne škole „Sveti Sava“ i istoimenog parka, iako su stanovnici tog dela grada pokrenuli peticiju protiv parkinga koju je do sada potpisalo više od 1.200 ljudi.

Gradski većnik Miloš Djokić rekao je da se u planu i programu rada preduzeća „Parking servis“ za narednu godinu nalazi izgradnja „humanitarnog“ parkinga na mestu gde su se nalazile balon sale, i da je ideja da deo od uplata ide u humanitarne svrhe.

„Ne bih rekao da je to trajni parking, namena tog zemljišta može da bude sutra i drugačija. Ne vidimo ništa loše da su medjuvremenu prikupi novac za nekog kome je to potrebno“, izjavio je Djokić na poslednjoj sednici Skupštine grada Niša.

Djokić je kazao da misli da parking neće biti asfalitiran, već samo nasut.

Pripremni radovi na izgradnji parkinga kod škole „Sveti Sava“ počeli su početkom novembra uklanjanjem ograde oko teniskih terena i balon sala koje su se tu ranije nalazile.

Stanovnici tog dela grada omdah su pokrenuli onlajn peticiju protiv izgradnje parkinga i najavili da će protestovati ukoliko se radovi nastave.

Oni su podsetili da je na prostoru na kojem se planira gradnja parkinga ranije nalazio park sa poligonom za obuku biciklista, a potom je taj prostor oduzet školi i dat privatnom licu za izgradnju terena za tenis.

„Izgradnja parkinga značila bi dodatno zagadjenje vazduha, koji je u Nišu već veoma zagadjen. Izgradnjom parkinga došli bi u situaciju da naša deca rade časove fizičkog uz izduvne gasove brojnih vozila“, rekli su pokretači peticije.

Prema njihovim rečima, ideja grada o humanitarnom parkingu je dobra, ali ne treba da bude realizovana u dvorištu škole.

Pohvalno je, dodali su, što „Parking servis“ hoće da izdvoji novac za lečenje bolesne dece, ali mogu da za tu namenu koriste parking mesta koja već postoje u gradu.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je, medjutim, na jednoj od prethodnih sednica Skupštine grada odbacila mogućnost izgradnje parka pored škole „Sveti Sava“.

„Park će biti na jednom drugom mestu i to naši urbanisti rade. Tu će biti humanitarni parking. Novac koji će se naplaćivati neće ići u budžet grada ili „Parking servisa“ već za bolesnu decu“, istakla je Sotirovski.

Ona je istakla da se radi o delu grada koji je gusto naseljen i u kome postoji problem sa parkiranjem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.