U trendu

Građani čekaju potez – opozicije (foto)

Učesnici građanskih protesta koji se već tri nedelje održavaju u Beogradu, od opozicije zahtevaju da napusti institucije i borbu protiv vlasti nastave na ulicama.

https://twitter.com/WeAreSerbs/status/1076538002485231620

Srpske, ruske i LGBT zastave na jednom mestu. Spojilo se do sada nespojivo na građanskom protestu. Jedinstveni traže da se otkriju ubice Olivera Ivanovića, da organizatori protesta gostuju pet minuta u Dnevniku RTS-a… Zahteva za vlast je pregršt, među njima i jedan za opoziciju.

“Molim i ovu opoziciju pošto nas ima sve više, morate izaći iz svih njihovih zgrada, moramo svi biti na ulici i moramo im otkazati poslušnost, jer oni nisu normalni”, poručio je sinoć jedan od organizatora protesta, glumac Branislav Trifunović.

Institucije u kojima se opozicija nalazi su skupštine. Da li će ih napustiti? Lider Dveri Boško Obradović uveren je da se stvari odvijaju u tom smeru.

“Nema sumnje da posle ova tri uspešna protesta subotnja, stvari idu u pravcu građanske neposlušnosti i demonstracija protiv vlasti. Odbornici opozicije već su napustili važne skupštinske sednice o budžetu u Zaječaru, Užicu, Nišu i Čačku. Sigurno će Predsedništvo Saveza za Srbiju zauzeti stav i prema napuštanju republičke, pokrajinske i gradske skupštine u Beogradu”, očekuje Obradović.

Nikola Jovanović iz Narodne stranke podseća da su odbornici opozicije već napustili gradski parlament u Beogradu.

“To je prvo učinio Savez za Srbiju, uključujući i Narodnu stranku kojoj pripadam, a onda i Pokret slobodnih građana. Mi smo nakon žestoke kritike budžeta gde smo razotkrili šta sve spremaju za narednu godinu napustili gradski parlament i nećemo se vraćati dok traju građanski protesti u Beogradu, odnosno dok se oni ne završe na zadovoljavajući način po građane Beograda i Srbije”, poručuje Jovanović.

Bojkot je politički alat, onaj ko reši da ga upotrebi mora dobro da razmisli šta će time postići, smatra novinar Đorđe Vlajić.

“Jedini uspeli bojkot bio je bojkot saveznih izbora 1993. pa je Milošević morao da ih ponovi u relativno kratkom roku. To jeste alat i ako opozicija smatra da može da ga upotrebi da postoji razlog, jer s druge strane ako ostanu iznutra u smislu da deluju iznutra da poprave institucije, od tog posla nema ništa”, kaže Vlajić.

Da stvari poprave izvan institucijja učesnici protesta pokušaće i sledeće subote 29. decembra za kad su najavili novo okupljanje u centru Beograda.

(Jelena Zorić, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)