U trendu

Gradjani nezadovoljni eksproprijacijom zemlje zbog autoputa traže sastanak sa premijerkom Brnabić

 Gradjani kojima je eksproprisana zemlja duž trase autoputa Preljina-Pojate i Preljina-Požega, kao i za proširenje aerodorma „Morava“ u Ladjevcima, zatražili su od predsednice Vlade Srbije Ane Branbić da ih primi na razgovor povodom eskproprijacije, koju ocenjuju kao „nepravednu“.

„Kao što ste upoznati mi smo hteli da Vam se obratimo prilikom otvaranja autoputa Preljina-Pakovraće ali nas je policija sprečila u tome. Shodno Vašoj izjavi medjima (posle otvaranja deonice autoputa u Preljini u nedelju) očekujemo poziv na razgovor“, navodi se u dopisu koji je upućen Brnabić.

Gradjani su predložili da na razgovor sa premijerkom Brnabić dodju kao delegacija od devet članova.

Dopis upućen Brnabić potpisao je član neformalnog udruženja gradjana koje okuplja meštane kroz čija imanja prolazi trasa autoputa Preljna-Pojate „Ne damo djedovinu“ Bratislav Simović.

Prilikom otvaranja deonice autoputa u Pakovraću kod Čačka policija je sprečila nekoliko desetina gradjana da pitaju premijerku Brnabić kada će im biti plaćena eksproprisana zemlja za izgradnju autoputa.

Oko 300 vlasnika poljoprivredne zemlje, iz desetak čačanskih sela, traže da im eksproprisana zemlja za izgradnju autoputa bude plaćena po „pravoj, realnoj“ vrednosti i tvrde da im je država ponudila mnogo nižu cenu za tu zemlju što su oni odbili i pokrenuli sudske postupke koji su u toku.

Meštani, koji su zbog toga više puta protestovali, ranije su isticali da se sudski postupci za eksproprisanu zemlju „namerno odugovlače“ i da Gradska uprava u Čačku „opstruiše te postupke“.

Gradjani se bune jer je mnogima zemlja trajno oduzeta ne samo za trasu autoputa, već i za takozvana pozajmišta i deponije za potrebe izgrdnje autoputa, kao i za vadjenje šljunka.

Stanovnici Ladjevaca kod Kraljeva i više okolnih sela protestuju zbog oduzimanja zemlje za proširenje aerodroma „Morava“.

Premijerka Ana Branbić je posle otvaranja deonice autoputa u Pakovraću izjavila novinarima da će se lično angažovati kako bi se pomoglo meštanima kroz čija imanja prolazi trasa autoputa i koji smatraju da su oštećeni eskproprijacijom zemlje.

„Ja ću ih svakako pozvati na sastanak, pa ćemo videti šta možemo dodatno da uradimo. Uporedićemo cene tog zemljišta sa nekim drugim cenama. Obećavam da ćemo i (gradonačelnik Čačka) Milun Todorović i ja sesti sa njima i videti o čemu se radi“, rekla je Brnabić.

Ona je tada izrazila uverenje da Grad Čačak „ne opstruiše“ sudske postupke grdjana koji su nezadovoljni ponudjenom cenom za eksproprisanu zemlju.

„Sigurna sam da Grad Čačak ne opstruiše, zato što znam koliko rade za sve gradjane bez obzira na njihovu političku pripadnost“, rekla je Brnabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.