U trendu

Gradjani Novog Sada negoduju zbog krečenja murala

Gradjani Novog Sada na društvenim mrežama danas su negodovali zbog krečenja murala poznatog svetskog umetnika Giljerma Albi Remeda (Guillaume Alby Remed), koji se nalazio na zgradi u centru tog grada.

Mural je nastao 2009. godine na inicijativu organizatora Festivala uličnih svirača (FUS) kada je Novi Sad dobio jedan od svojih prvih takvih umetničkih dela. Remedovi radovi nalaze se u najvećim svetskim metropolama, pa i u Beogradu.

Zbog velike polemike koju je pokrenula vest o krečenju murala, FUS je na svojoj Fejsbuk (Facebook) stranici preneo reči autora o značenju njegovog dela, koji je nakon što ga je nacrtao poručio da mural za njega „predstavlja odnos čoveka i velikih sila moći koje upravljaju svima nama“.

„Prve obrise crteža sam zamislio noć uoči mog prvog dolaska u Novi Sad, dok sam razmišljao o tom ogromnom praznom prostoru. Video sam lik velike figure, nadljudske veličine kako manipuliše ljudskim bićem kao marionetom dok to ljudsko biće manipuliše drugom marionetom“, napisao je tada autor.

Naziv murala bio je „Jedina istina“, a kako je umetnik napisao, želeo je da pokaže da „ne postoji jedna istina, već je jedina prava  –  ona koju svako od nas nosi u sebi, do koje je došao svojim životnim iskustvom i unutar samo sebi svojstvenog konteksta“.

Direktorka organizacije Inbox koja organizuje FUS Natali Beljanski, na čiju inicijativu je umetnik nacrtao mural, rekla je za agenciju Beta da za sada ne zna ko je prekrečio mural niti koji su razlozi za to.

„Bili smo zatečeni i saznali smo to preko društvenih mreža. Neizmerno nam je žao, posebno zato što Novi Sad nema puno umetničkih dela na javnim površinama, skulpture, spomenike da bi se tako olako delo jednog velikog autora prekrečilo bez objašnjena“, rekla je Beljanski.

Dodala je da murali nisu večni da jedino smisleno objašnjenje može biti da je prekrečen iz zbog rekonstrukcije stare zgrade ne kojoj je on stajao.

„Ako je tako, nadamo se da će Novi Sad dobiti dostojnu zamenu“, rekla je ona i dodala da je organizacija kontaktirala umetnika i da je on izrazio „žaljenje zbog krečenja i da ga zanima zbog čega se to dogodilo“.

Pre više godina gradjani su već jednom sprečili krečenje ovog umetničkog dela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.