U trendu

Gradonačelnik Beograda i ambasador Brazila o saradnji

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić razgovarao je u Starom dvoru sa ambasadorom Brazila Eduardom Boteljom Barbosom o saradnji u oblasti kulture, turizma, javnog saobraćaja i privrede, prenosi Beoinfo.

Kako se navodi, sagovornici su se u petak složili da broj gostiju iz Brazila značajno raste u Beogradu, i dodali da Brazilce najčešće privlače kulturno-istorijske znamenitosti, ali i verski objekti.

Radojičić je rekao da saradnja u oblasti turizma može da se ostvaruje i kroz kulturnu razmenu i predložio da delegacija Brazila na čelu sa gradonačelnikom Brazilije dođe u Beograd, kao i da se organizuju kulturni događaji kojima bi se Beograd promovisao u Braziliji.

Ocenjeno je i da Beograd i Brazilija imaju dosta toga sličnog, a pre svega slični su po broju stanovnika, dvomilionski su gradovi, a i jedan i drugi se susreću sa izazovima funkcionisanja javnog gradskog prevoza, gradonačelnik Radojičić predstavio je amabasadoru svoju viziju Beograda kao „pametnog“ i „zelenog grada“ i konkretna buduća rešenja za smanjenje gužvi koja su primenjiva za materopole poput ove dve, kaže se u saopštenju.

Ambasador Eduardo Boteljo Barbosa je gradonačelniku Beograda predstavio potencijale Brazila, koji je deveta privreda sveta, i izdvojio poljoprivredu i farmaceutsku industriju u kojima Brazil može da sarađuje sa zemljama Evrope s obzirom na njegovu uspešnost u ovim oblastima.

Gradonačelnik Radojičić je uputio pozdrave predsedniku Brazila Žairu Bolsonaru i zahvalio se Brazilu na principijelnom stavu o podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.