U trendu

Gradonačelnik Kijeva pozvao Šapića u zvaničnu posetu glavnom gradu Ukrajine

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić sastao se danas u Starom dvoru sa ambasadorom Ukrajine u Srbiji Volodimirom Tolkačom, koji mu je tom prilikom uručio pozivno pismo da poseti Kijev.

Poziv je zvanično uputio gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, u duhu nastavka saradnje dva glavna grada, saopšteno je iz Gradske uprave.

U pozivnom pismu se navodi da Kijev ima duge istorijske veze sa Beogradom bazirane na potpisanom Protokolu o saradnji i da je uvek spreman za nove zajedničke projekte i plodonosnu saradnju u okviru budućih aktivnosti.

„U tom smislu molim vas da razmotrite mogućnost intenzivnijeg zajedničkog rada u oblasti razmene iskustava u upravljanju lokalnom samoupravom, ekonomiji, javnom prevozu, zaštiti životne sredine i jačanju veza među administracijama. Bila bi mi čast da posetite glavni grad Ukrajine kako bismo razmotrili načine razvoja saradnje koje bi dale nove načine rada za dobrobit oba grada“, navodi se u pismu.

U saopštenju se podseća da Beograd i Kijev već dve decenije imaju potpisan protokol o saradnji, a dve zemlje više od 40 potpisanih sporazuma u oblastima trgovine, ekonomske saradnje, poljoprivrede, saobraćaja.

Kako se navodi, na sastanku je ukazano na dobre odnose između Beograda i Kijeva, bazirane na pomenutom protokolu, koji su rezultirali razmenom iskustava u funkcionisanju i razvoju lokalnih samouprava, ekonomskoj saradnji i upravljanju komunalnim sistemima.

Na sastanku je, dodaje se, bilo reči i o mogućnosti sprovođenja humanitarnih projekata za Ukrajince u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar