U trendu

Gradovi i opštine u slivu Zapadne Morave ujedinjeno će reagovati na katastrofe

Na teritoriji sliva Zapadne Morave koja je posebno izložena riziku od poplava, zemljotresa i klizišta, 18 gradova i opština potpisalo je danas Sporazum o medjuopštinskoj saradnji, kako bi obezbedili bolju prevenciju i bili spremniji da efikasno reaguju u slučaju katastrofa.

Time su te lokalne samouprave ujedno formirale zajedničku službu za poslove civilne zaštite, koja će koordinirati merama prevencije i sistemom ranog upozoravanja i reagovanja na teritoriji celog sliva, na kojoj živi 800.000 ljudi.

Sedište zajedničke službe za poslove civilne zaštite biće u Kruševcu, u okviru lokalne samouprave, a njen rad će finansirati sve opštine u slivu Zapadne Morave.

Potpisivanje Sporazuma o medjuopštinskoj saradnji i formiranje zajedničke službe za poslove civilne zaštite podržali su Delegacija Evropske unije u Srbiji, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo za evropske integracije, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

„Ponosan sam na evropsku solidarnost i doslednu podršku Srbiji u upravljanju i sprečavanju prirodnih katastrofa, uključujući i pandemiju“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Podsetio je da je od 2014. godine EU dodelila više od 170 miliona evra donacija samo za oporavak i prevenciju od poplava u Srbiji.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević je rekao da udruženo delovanje opština i gradova u smanjenju rizika od katastrofa predstavlja veliki iskorak od dosadašnje prakse.

„Nadam se da ćemo uskoro širom Srbije videti još mnogo inicijativa poput ove u slivu Zapadne Morave, koja može da služi kao primer drugim lokalnim zajednicama“, rekla je stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap.

Kako je saopštio UNDP, posle potpisivanja Sporazuma o medjuopštinskoj saradnji održana je i zajednička vežba jedinica civilne zaštite sliva Zapadne Morave i Gorske službe spašavanja (GSS).

U okviru projekta „EU za Srbiju otpornu na katastrofe“, koji sprovodi UNDP, predvidjena je nabavka opreme i vozila za jedinice civilne zaštite i GSS, opremanje trening centra i održavanje obuka. Ukupna vrednost te donacije Evropske unije je 1,2 miliona evra.

Zahvaljujući podršci EU, jedinicama civilne zaštite je za angažovanje u vanrednim situacijama već obezbedjeno 900 kompleta uniformi i 600 metara troslojnih mobilnih brana za odbranu od poplava, ukupne vrednosti oko 550.000 evra.

Početkom sledeće godine, u partnerstvu sa Gradom Kraljevom, UNDP će započeti izgradnju i opremanje Trening centra za obuku jedinica civilne zaštite opšte namene, koji će se nalaziti u Rudnom. Za tu svrhu je EU obezbedila je 600.000 evra.

Gorska služba spašavanja (GSS) takodje je od EU dobila nova vozila, uniforme i opremu, koja će spasiocima omogućiti da budu efikasni i na teško pristupačnim terenima, a vrednost donacije je 200.000 evra.

U drugoj polovini ove godine biće održane i specijalizovane obuke za pripadnike Gorske službe spašavanja u skladu sa evropskim standardima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.