U trendu

Gradska uprava dobila Sekretarijat za poljoprivredu

BEOGRAD – Na sednici Skupštine grada Beograd danas je odlučeno da se osnuje Sekretarijat za poljoprivredu, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić ističe da je poljoprivreda sve značajnija za privredu Beograda i da poljoprivrednici zaslužuju da imaju svoj sekretarijat.

Vesić je naveo da na teritoriji glavnog grada ima 250.000 hektara poljoprivredne površine, obradivog zemljišta i da je Beograd najveći poljoprivredni region posle Vojvodine.

„Od 2012. godine izdvajamo oko 20 miliona za pomoć poljoprivrednicima, a sledeće godine izdvojićemo 300 miliona dinara, što je oko 2,5 miliona evra, i to je pomoć koju će poljoprivrednici dobijati mimo onoga što dobijaju redovno od države“, rekao je Vesić.

Pojasnio je da je to pomoć za plastenike, pčelare, za kupovinu mehanizacije.

„Hoćemo da pokrenemo časopis za poljoprivrednike, imamo ideju da pokrenemo kancelariju kako bi poljoprivrednicima pomogli da učestvuju u projektima Evropske Unije, a dobio sam i dobar predlog da uvedemo i projekat za organsku hranu“, rekao je Vesić.

On je naveo da je veoma mali procenat iskorišćenosti sredstava Evropske Unije u ovoj oblasti i dodao da će kancelarija o kojoj je govorio pomagati poljoprivrednicima, između ostalog, i za besplatno pisanje projekata.

Prema njegovim rečima, u Beogradu ima 33.000 registrovanih poljoprivrednih domaćinstava.

On je najavio da će se na nekoj od narednih sednica pred odbornicima naći i strategija razvoja Beograda do 2030. godine.

„U toj strategiji videće se koliko je poljoprivreda dobila na značaju. Do sada smo se ponašali kao da poljoprivreda ne postoji. Prvi korak je da se oformi Sekretarijat za poljoprivredu, a onda ćemo mnogo više moći da se pozabavimo poljoprivrednicima Beograda“, istakao je Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.