U trendu

Gruhonjić: Napustićemo mehanizam zaštite novinara ako ne da rezultate

Programski urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić izjavio je danas da Sporazum o saradnji i podizanju bezbednosti novinara do sada „nije dao nikakve rezultate“, te da će ga NDNV napustiti ukoliko se takva situacija nastavi.

Novinarska udruženja, MUP i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrenuli su krajem 2016. godine mehanizam koji je uspostavljen u Sporazumu o saradnji i podizanju bezbednosti novinara, i predstavlja jednu od obaveza Srbije prema EU iz Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 23, ali su ga udruženja već ranije kritikovala i ocenila da „ne daje rezultate“.

Gruhonjić je za televiziju N1 rekao da NDNV mesečno tužilaštvu dostavlja dokumentaciju o pretnjama novinarima NDNV i drugim, kojih je u Srbiji mnogo, ali da rezultata nema.

On je pre desetak dana dobio pretnje smrću na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook), za koje niko nije odgovarao, iako je javno objavio identitet i fotografiju osobe sa čijeg profila mu je stigla pretnja.

„Osoba koja mi je pretila, medju svojim lajkovima ima stranicu SNS, Aleksandra Vučića i Nebojše Stefanovića. Prijavio sam policiji, ali mehanizam o zaštiti novinara nije dao rezultate, a ukoliko se pokaže da i dalje ne daje rezultate, mi ćemo ga napustiti. Mi iz NDNV na mesečnom nivou dostavljamo tužilaštvu dokumentaciju o pretnjama pod imenom i prezimenom“, rekao je Gruhonjić.

Glavni urednik lista Danas Dragoljub Petrović rekao je da su pretnje poruka da ni gradjani ni novinari nisu bezbedni i da, kako je kazao, „svaki ludak može da vam preti ili da vas presretne na ulici“, i da se u društvu stvara atmosfera da su „neki ljudi plaćenici i da rade protiv države ako kritički pišu“.

„Naš posao je da pišemo kritički o vladi, ova vlast shvata da su novinari opozicija u nedostatku opozicije i da hoćemo da ih skinemo s vlasti. Mi nećemo da ih skinemo s vlasti, hoćemo da se bavimo novinarstvom“, rekao je Petrović.

On je kazao i da je tačna informacija da je Danas ostao bez nekoliko oglašivača, uglavnom javnih preduzeća.

„Primećujemo trend da nam otkazuju, oko Nove godine odredjena državna preduzeća počinju da raskidaju ugovore, ali nismo hteli da dižemo ‘dževu’. Jasno mi je za državna preduzeća, dobili su naredbu. Nama je jedan od visokih funkcionera grada rekao da mi nismo prošli na medijskom konkursu zato što je odluka politička“, kazao je Petrović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.