U trendu

Hemofarm fondacija: Emocionalno zdravlje podjednako važno kao i fizičko

Emocionalno zdravlje podjednako je važno kao i fizičko, jer omogućava zdrav pristup životu, životnim problemima i situacijama koje ljude mogu zadesiti, ocenjeno je na tribini Hemofarm fondacije „Na kafi sa psihologom“.

Na skupu „Emocionalno zdravlje – Samo nežno prema sebi“ ukazano je da savremena kultura uči ljude da pozitivnim mislima privlače pozitivna dešavanja, ali da svi ljudi imaju pravo i na negativne emocije, a to što su ponekad tužni, uplašeni ili neraspoloženi ne čini ih emocionalno nestabilnim osobama.

Preporuka stručnjaka je da je važno da sa bliskim osobama dele osećanja i da, ukoliko to ne dovede do boljitka, treba potražiti stručnu pomoć.

„Ideal mentalnog zdravlja, koji je jako teško dostižan i koji je možda i precenjen danas, jeste očekivanje da uvek i u svakom trenutku budemo kompetentni da vrlo brzo reagujemo na neku vrstu disbalansa koji u sebi osetimo. Ono čemu mi danas, u ovakvoj situaciji, treba da težimo je sposobnost da odredjena svoja stanja kao što su anksioznost, strah i tuga, umemo da prepoznamo i da znamo da treba da uradimo nešto sa njima“, rekla je analitička psihoterapeutkinja i profesorka na Fakultetu za medije i komunikacije Jelena Sladojević Matić.

Dodala je da „biti emotivno zdrav znači razumeti i sebe i druge odnosno u kontaktu sa drugima i sa sobom tolerisati i negativne emocije, a ne samo one koje smatramo pozitivnim“.

Hemofarm fondacija, Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i Art komuna Dorćol Platz pokrenuli su projekat „Na kafi sa psihologom“ kako bi javnosti ukazali da se o mentalnom zdravlju mora brinuti jednako kao i o fizičkom i da za „probleme“ postoje rešenja ukoliko se na vreme potraži pomoć stručnjaka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.