Hrvati posle Tesle hoće da prisvoje jednog od najvećih srpskih naučnika

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) najavila je danas da će se obratiti „relevantnim strukturama“ povodom zloupotreba kojima je nekadašnji potpredsednik SANU i svetski priznati matematičar Milutin Milanković postao „hrvatski znastvenik“.

Izvršni odbor SANU naveo je u saopštenju da „već duže vreme s nevericom i ogorčenjem prati svojatanje srpskih naučnika i umetnika, zasnovano na zaista neprihvatljivim argumentima“.

„Poslednji u nizu je jedan od najvećih srpskih naučnika, Milutin Milanković, dugogodišnji član i potpredsednik SANU, koji je prekomandovan u hrvatskog znastvenika“, stoji u saopštenju.

Milanković (1879-1958) je rođen u selu Dalj na teritoriji tadašnje Austrogarske, a danas Hrvatske. Bio je matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer, fizičar, doktor tehničkih nauka, prenosi „Nedeljnik“.

Najpoznatiji je po „Kanonu osunčavanja Zemlje“ koji karakteriše sve planete Sunčevog sistema i po teorijskom objašnjenju Zemljinih dugotrajnih klimatskih promjena uzrokovanih astronomskim promjenama njenog položaja u odnosu na Sunce, poznatom danas kao „Milankovićevi ciklusi“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.