U trendu

Hrvatska NVO iz Subotice osudila blokadu otvaranja poglavlja

Hrvatski demokratski forum (HDF), čije je sedište u Subotici, izrazio je razočaranje potezom Hrvatske koja je blokirala Srbiju u otvaranju poglavlja 26 sa EU, a koje se odnosi na obrazovanje i kulturu, što je, kako konstatuju, drugi put a zvanični Zagreb blokira Beograda, pa samim tim i Hrvate koji žive u Srbiji.

U saopštenju HDF, inače, nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava i kulturnih vrednosti, se pozdravlja odluku zemalja članica Evropske unije da u pregovorima sa Srbijom otvore poglavlja 5 i 25.

“ Ponovo naglašavamo da je evropski put jedini pravi put za sve građane Srbije, a posebno za Hrvate u Srbiji, jer samo evropski pravni okvir omogućava potpunu zaštitu prava nacionalnih manjina“, stoji u saopštenju.

Međutim, HDF izražava razočarenje zbog toga što Hrvatska nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi i podseća da je to već drugi put da zvanični Zagreb blokira Beograd, a time i, kako se navodi, Hrvate koji žive u Srbiji.

„Blokadu otvaranja poglavlja 26 hrvatska strana je obrazložila već poznatom mantrom o problemima sa udžbenicima na hrvatskom, koju su smislili lokalni samoizabrani čelnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji. A istina je da je obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina oblast koju regulišu nacionalni saveti nacionalnih manjina, osnovani između ostalog upravo u tu svrhu“, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

Stoga, ako u toj oblasti ima problema, isključivu odgovornost snosi rukovodstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća kao nadležni organ, poručuju iz HDF-a.

“ Udžbenike na hrvatski jezik neće prevoditi niti će ih pisati Republika Srbija nego eksperti iz redova hrvatske zajednice, koje međutim HNV sa sadašnjim rukovodstvom nije uspeo da okupi niti za to postoje izgledi. HDF već godinama upozorava na nekompetentnost i neodgovornost čelnika HNV-a, a neshvatljiva popustljivost Republike Srbije prema ovom nedemokratski izabranom rukovodstvu rezultirala je potpunim otuđenjem tzv. hrvatske elite i od vlastite zajednice i od realnosti“, piše dalje u saopštenju HDF.

Na mantru ovdašnjeg etnobiznisa okupljenog oko HNV-a i njihovog političkog patrona DSHV-a, Republika Hrvatska je već više puta nasela, dodaje se.

Nažalost, ističu, to i nije tako čudno ako se uzme u obzir upitna stručnost diplomata koji iz mandata u mandat zauzimaju ključno mesto u Generalnom konzulatu RH u Subotici, a koji zbog nepoznavanja stranih jezika ili zbog sveopšte neprofesionalnosti svoj diplomatski put nikako da pronađu izvan srpsko/hrvatsko/bošnjačkog govornog područja u krugu Subotica-Mostar-Sarajevo-Banjaluka-Beograd-Subotica.

„HDF i ovoga puta poziva državne funkcionere Republike Hrvatske da omoguće otvaranje svih poglavlja u pregovorima EU i Srbije, te da se prema hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji počnu odnositi onako kako ona to i zaslužuje – sa dužnom pažnjom, sa punom posvećenošću i bez samonametnutih posrednika iz lokalnog etnobiznisa za koje je bavljenje manjinskim pitanjem isto što i bavljenje vlastitim džepom“, navodi se takođe.

HDF isteovremeno od Vlade Srbije traži da pokrene proceduru za izmenu Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i ukidanje mogućnosti elektorskog načina izbora članova nacionalnih saveta.

“ Postojeća zakonska odredba je osnova za zloupotrebu izbora, a ta zloupotreba je u svim dosadašnjim mandatima u slučaju hrvatske nacionalne manjine omogućila da predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća budu izabrani na nedemokratski način, bez tajnih izbora i bez kontrolisanog izbornog procesa“, smatraju u HDF.

Propuštanjem da se zakon u ovom delu promeni, ustoličeni hrvatski manjinski etnobiznis će, sa svim svojim ucenjivačkim kapacitetom, i ubuduće generisati probleme čije će posledice biti sve veće i sve teže rešive, poručuju iz Hrvatskog demokratskog foruma u saopštenju koje je potpisao potpredsednik Zvonimir Perušić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.