U trendu

Ibarska klisura: Kraljevska oaza pretvorena u ruglo

Dolina jorgovana uvek je važila za jedno od najlepših mesta u Ibarskoj klisuri i tako je bilo još od vremena kraljice Jelene Anžujske u čiju čast su posađeni jorgovani, ali danas je pretvorena u ruglo prepuno smeća.

Svi putnici prolaznici pamte ovaj predivni kutak po spomeniku ibarskim junacima i motelu na samoj obali reke.

Danas je to na opštu sramotu Kraljeva ruglo prepuno smeća sa ruiniranim motelom, a dolina je zarasla u korov, crnotrn i kupinu, a od nekadašnje raskošne lepote nema ni traga.

Takvu sliku ne pamti kameni vojnik koji čitav vek dočekuje i ispraća prolaznike kroz predivnu klisuru Ibra.

„To je kupio neki privatnik iz Koritnika, kako sam čula, počeo je sa renoviranjem ali je stao i od tada je ovo mesto izgleda sablasno a nekada je sve blistalo od lepote. U motelu je radilo 32 radnika, dolina je bila puna prolaznika i naroda, dok se danas retko ko zadrži“, kaže meštanka sela Jagnjilo.

Dragan Kuzmanović koji često putuje ovim pravcem prema Raškoj i Kosovu, često zastane zbog čiste hladne vode sa česme pored puta.

„Nažalost od nekadašnje doline ostala je samo kraljevska česma pored koje je pretrpano smeće i srpski vojnik koji dežura na obali Ibra. Sećam se prelepe teresa sa koje se videla reka i okolina koja je mirisala na jorgovane. Tu sam se osećao kao kod kuće, a zbog kamenog belega sam se osećao nekako sigurnim“, rekao je Kuzmanović.

Inače, srpski kralj Uroš je iz ljubavi prema francuskoj princezi Jeleni Anžujskoj odlučio da celu ibarsku dolinu od Kraljeva do Raške zasadi mirisnim jorgovanom.

Legenda kaže da je ovo uradio da bi pripitomio i ulepšao sure litice doline i buduću kraljicu podsetio na rodnu Provansu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike