U trendu

Infrastruktura Železnice: Ne penjite se na vagone

BEOGRAD – „Infrastruktura železnice Srbije“ izrazila je žaljenje zbog nesreće na železničkoj stanici Požega, gde je u nedelju teško povređena 14-godišnja devojčica, i apelovala na sve, posebno na mlade, da se ne penju na vagone i ne približavaju kontaktnoj mreži, jer time ugrožavaju sopstvene i tuđe živote.

Kako se navodi u saopštenju, devojčica iz Lučana je u nedelju oko 18:30 sati na železničkoj stanici u Požegi zadobila teške telesne povrede opasne po život, kada ju je udarila struja iz kontaktne mreže, prilikom pokušaja da se zbog fotografisanja popne na teretni vagon.
Povređena devojka sa velikim opekotinama najpre je prevezena u Opštu bolnicu u Užice, a odatle u Beograd.
Prema informacijama zaposlenih u železničkoj stanici Požega, sa devojkom u društvu bio je još jedan mladić. Oni su se najpre fotografisali na pasareli u stanici Požega, a zatim došli do teretnih vagona koji su se nalazili na staničnim kolosecima čekajući dalju vožnju.

Devojka se najpre popela na prelaznicu između dva vagona, a zatim krenula da se popne na vrh teretnih kola. Reč je o vagonu za prevoz rasutih tereta.
Tom prilikom devojka je ušla u strujno kolo kontaktne mreže iznad vagona, u kojoj je napon struje 25.000 volti.
Od siline strujnog udara devojka je sa teškim opekotinama pala između četvrtog i petog koloseka. Železničko osoblje u stanici Požega čulo je prasak i videlo devojku kako pada sa teretnog vagona.

„‘Infrastruktura železnice Srbije’ izražava žaljenje zbog nesreće koja se sinoć dogodila u železničkoj stanici Požega, ali i ovom prilikom podsećamo da zbog velikog napona struje od 25.000 volti koji prolazi kroz kontaktnu mrežu, nije neophodno da se ona dodirne pa da se doživi strujni udar. Dovoljno je da se samo uđe u strujno kolo, koje može biti i do dva metra udaljeno od kontaktne mreže“, napominje se u saopštenju.
„Infrastruktura železnice Srbije“ i ovaj put upozorava na veliku opasnost koju sa sobom nosi neodgovorno penjanje najčešće mladih na železničke vagone, jer se takvi postupci po pravilu završavaju strujnim udarom i najčešće tragično.

U saopštenju je zato još jednom apeluje na sve, a posebno na mlade, da se ne penju na vagone i da se ne približavaju kontaktnoj mreži, jer takvo ponašanje ne predstavlja igru i najčešće se završava tragično. Neodgovornim postupcima kao što je penjanje na vagone ugrožava se sopstveni i drugi životi.

„Vagoni se u železničkim stanicama nalaze na prugama, gde im je i mesto. ‘Infrastruktura železnice Srbije’ ne može da ogradi sve svoje pruge i stanice kako bi sprečila ovakve slučajeve. Za tako nečim ne postoji bilo kakva saobraćajna, funkcionalna ili ekonomska opravdanost, niti se to radi bilo gde u svetu“, dodaje se u saopštenju.
Kako se ističe, i pored pojačanih mera fizičkog obezbeđenja stanica i železničkih objekata, nema načina da se ovakvi slučajevi spreče, osim da svi budu svesni opasnosti koju sa sobom nose pruga, vagoni i kontaktna mreža i da ponašanje bude odgovorno i propisno.
„Samo na taj način i zajedničkim angažovanjem svih mogu se sprečiti ovakvi slučajevi i preduprediti nesreće usled strujnog udara prouzrokovanog ulaskom u zonu opasnosti od visokog napona u kontaktnoj mreži“, napominju „Infrastrukture železnice Srbije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.