U trendu

Inicijativa mladih traži ostavku ministra Ružića zbog 'političke instrumentalizacije tragedije'

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) zatražila je danas smenu ministra prosvete Branka Ružića zbog „političke instrumentalizacije“ tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, gde je ubijeno osam učenika i radnik obezbeđenja.

„Sramnom izjavom tokom jučerašnje konferencije za medije u Vladi Srbije, da ‘sistem nije zakazao’ pri čemu je optužio ‘zapadne vrednosti, internet i video igre’ za stradanje dece, nastavnice i pripadnika obezbeđenja, ministar Ružić, umesto da preuzme odgovornost i podnese ostavku, nije propustio priliku da bezobzirno politički zloupotrebi veliku tragediju“, navodi se u saopštenju te organizacije.

Oni su ocenili da bi smena ministra bila važan politički čin Vlade Srbije i „adekvatna sankcija“ za izgovorenu reč o tom događaju i dodali da je građanima, posebno deci, potreban efikasan sistem prevencije različitih oblika nasilja i obrazovanje o značaju mentalnog zdravlja, umesto „izgovora kojima se beži od odgovornosti“.

Inicijativa mladih je na odgovornost pozvala i načelnika beogradske policije Veselina Milića, jer je pokazao spisak s imenima maloletnih osoba i pomenuo ime maloletnog napadača.

„Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Zaštitnik građana, sektor unutrašnje kontrole MUP-a i resorno tužilaštvo moraju ispitati zakonitost objavljivanja ovih podataka“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar