U trendu

Inicijativa mladih za ljudska prava: Kontrarevolucija u Srbiji sprečila suočavanje s prošlošću

Programski koordinator Inicijative mladih za ljudska prava, Marko Milosavljević, izjavio je da je „kontrarevolucija“ direktna posledica toga što, posle pada Miloševićevog režima, u Srbiji nije došlo do procesuiranja ratnih zločina i suočavanja sa strahotama iz bliske prošlosti.

„Nakon kontrarevolucije, kao najviše predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti imamo drugi ešalon Miloševićevog aparata, dok su direktni izvršioci tih zločina samo malo skrajnuti“, rekao je Milosavljević za portal Autonomija.

Inicijativa mladih je pokrenula sajt ratusrbiji.rs, da bi podsećao na ratne dogadjaje i zločine, te kršenje ljudskih prava na teritoriji Srbije.

Milosavljević je rekao da Inicijativa očekuje da „institucije uzmu u obzir informacije na koje mi podsećamo i da će u nekom trenutku, upravo zato što ratni zločini ne zastarevaju, krenuti i procesuiranje lica koja su odavno poznata, ali su zaboravljena ili su im čak date i neke počasti kao osudjenim ratnim zločincima“.

„Ljudi koji su pretrpeli i koji danas trpe bol i patnju zbog ratnih dešavanja su na margini društva i mi na ovaj način želimo da ih stavimo u fokus“, istakao je on.

Naveo je da upravo u predizbornoj kampanji u Srbiji učestvuju „ne samo osudjeni ratni zločinci koji planiraju da se kandiduju ili su već kandidati, već čitava plejada iz Miloševićevog aprata koja je na osnovu zločinačke politike dobila odredjene beneficije i danas udobno živi, ali je i dalje prisutna u javnom i političkom životu“.

„Ono što dolazi od države, vlasti – trenutnih, ali i prethodnih, jeste jedna vrsta zaborava i relativizacije, negiranja postojanja ratnih zločina i teškog kršenja ljudskih prava na teritoriji Srbije“, ukazao je Milosavljević.

On je rekao da je pitanje ratnih zločina povezano s pitanjem vladavine prava u Srbiji – na prvom mestu, i s pitanjem kakav je to demokratski ili nedemokratski poredak u toj zemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.