U trendu

Inicijativa Vučića pravo rešenje za problem legalizacije

BEOGRAD – Inicijativa predsednika Aleksandra Vučića je pravo i konačno rešenje za problem legalizacije bespravnih objekata u Srbiji, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić i pozdravio predlog da građani, koji su rešavali egzistencijalne probleme, legalizuju svoje objekte direktnim upisom u katastar, bez dodatnih procedura i plaćanja taksi.

Vesić je za Tanjug rekao da bi novi Zakon o legalizaciji omogućio građanima da objekte od „stotinak kvadrata“ koje su, kako kaže, izgradili da bi rešili problem „krova nad glavom“, upišu direktno u katastar bez dodatnih papira, nameta i plaćanja bilo kakvih taksi.

„Istovremeno bi oni koji su koristili Zakon o legalizaciji i bogatili se, gradeći hiljade kvadrata i neplaćajući obaveze prema državi, za to i odgovarali. To je pravedno i hvala predsedniku Vučiću na toj inicijativi“, kazao je Vesić.

On smatra da je problem dosadašnjih zakona u tome što „obični građani“ zbog papirologije i trajanja procedure nisu bili motivisani da legalizuju svoje objekte već da su bili samo oni koji su, kako kaže, nelegalno gradili hiljade kvadrata i od toga pravili zaradu.

„Inicijativa predsednika Vučića da se razdvoje obični građani, o kojima je reč u više od 90 odsto slučajeva, od onih koji su nelegalno gradili desetine hiljada kvadrata i pljačkali državu, je način da se konačno uvede red i osećaj pravednost kada je u pitanju legalizacija“, naveo je Vesić i dodao da treba da budu kažnjeni oni koji su se na račun države bogatili od nelegalne gradnje, a to, kaže, nisu obični građani.

Vesić je kazao da Grad Beograd očekuje da se donošenjem novog Zakona o legalizaciji u kratkom vremenskom roku završi proces legalizacije i da taj problem ne postoji uporedo sa urbanizmom.

„Dokle god postoje dva procesa, legalizacija i urbanizam, biće onih koji misle da će izgradnjom nelegalnih objekata moći da ih jednog dana legalizuju i da na taj način izbegnu plaćanje obaveza prema državi“, naveo je Vesić.

Očekuje da će biti osnovano državno telo za sprovođenje tog postupka jer se, kaže, pokazalo da većina lokalnih samouprava ne može da sprovede postupak legalizacije, kao i da se pooštre zakonske kazne za nelegalnu gradnju.

Vesić je ukazao da u Beogradu ima više od 300.000 zahteva za legalizaciju i objasnio da se taj postupak sprovodi tako što Grad izdaje dozvolu za legalizaciju objekata više od 400 kvadrata, gradske opštine do 400 kvadrata, a prigradske opštine do 1500 kvadrata.

„Nismo zadovoljni tempom kojim se to odvija, ali to nema toliko veze sa organima koji sprovode legalizaciju, koliko sa procedurom i dosadašnjim zakonima koji nisu motivisali građane da legalizuju svoje objekte. Sa pristupom koji je predložio predsednik Vučić rešićemo više od 90 odsto predmeta za legalizaciju i staviti tačku na taj problem“, uveren je Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.