U trendu

Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje obeležio jubilej

Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ danas je obeležio četiri decenije rada, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić tom prilikom poručio je da će država nastaviti da ulaže u zdravstvo i da će se ispuniti zahteve za izgradnju nove zgrade „Dedinje 2“.

„Verujem da ćemo imati snage da udjemo u izgradnju Dedinja 2, i tome ide u prilog činjenica da je u januaru predvidjen suficit 13 milijardi, a ostavarili smo suficit 22 milijarde“, kazao je Vučić. 

Direktor Instituta Milovan Bojić izjavio je da 17 godina čekaju na novu zgradu.

„Za 40 godina oplemenili smo medicinsku nauku poduhvatima za dobrobit svih pacijenata i cele zemlje. Tim stručnih ljudi uspeo je da ostvari nešto trajno i vrhunsko, što se vrednuje u celom svetu“, ukazao je Bojić.

On se, s prekidima, nalazi na čelu Instituta od 1992. godine, zbog čega mu je Upravni odbor dodelio Povelju za životnu delo, kao „vizionaru, staratelju i rukovodiocu“.

Obeležavanje 40 godina postojanja Instituta, počelo je u hotelu „Hajat“, a svečanosti su prisustovali predsednik Srbije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednica parlamenta Maja Gojković, ministri, sveštenstvo, strane diplomate i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj. 

Dodik je čestitao jubilej Institutu, navodeći da je ta bolnica proslavila Srbiju i u regionu i u svetu.

On je kazao da je pre početka svečanosti, razgovarao sa Vučićem o unapredjenju odnosa Srbije i Republike Srpske, ključnim infrastrukturnim projektima koji su započeti, ali i o sastanku koji je nedavno održan u Istanbulu. Ni Dodik, ni Vučić nisu precizirali o čemu su razgoovarali povodom sastanka Vučića sa turskim predsednikom Redžepom Tajip Erdoganom i bošnjačkim članom predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.