U trendu

Investiciona aktivnost pala, BELEX indeksi se oporavili

BEOGRAD – Razočaravajuće slaba investiciona aktivnost zabeležena je danas na domaćem tržištu kapitala, dok su BELEX indeksi krenuli uzlaznom putanjom.

Mada se, pored akcija, trgovalo i državnim obveznicama Srbije, ukupan promet na Berzi je dostigao tek nešto više od 3,5 miliona dinara (30,3 hiljade evra).

Indeks BELEX15 je skočio za skoro ceo procentni poen na 764,61 poena, a BELEXlajn je porastao za nepunih 0,5 posto, na 1.638,12 poena.

Najtrgovanija akcija je bila Naftna industrija Srbije s prometom malo ispod 0,8 miliona dinara, po ceni od 620 dinara, za trećinu procenta nižoj nego u utorak.

Saobraćajno preduzeće Lasta se zadržalo na nivou od 1.200 dinara, a isprometovano je za 0,7 miliona dinara, dok je obična akcija Komercijalne banke bila jedini dobitnik dana s rastom cene od 5,3 procenta, na 3.500 dinara, uz realizaciju u iznosu od približno 0,2 miliona dinara.

Valjaonica aluminijuma Impol Seval iz Sevojna je zabeležila promet od 0,1 milion dinara po nepromenjenoj ceni od 3.400 dinara.

Na MTP tržištu je najbolji učinak imalo poljoprivredno preduzeće Irmovo Kisač, koje je uz rast vrednosti od oko 0,2 odsto, na 2.307 dinara, ostvarilo trgovanje u vrednosti od 0,8 miliona dinara.

Strani investitori gotovo da se nisu uključivali u trgovanje akcijama i u ukupnom prometu su imali udeo od samo 1,16 posto, pri čemu u prodaji 2,31 procenat, a od kupovine su se uzdržali.

Pet serija državnih obveznica denominovanih u evrima ostvarilo je ukupan promet od 581,1 hiljada dinara (neznatno iznad 4.900 evra).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.