U trendu

Istraživanje: Veliki broj mladih u Srbiji izložen seksualnom uznemiravanju na internetu

Srednjoškolci u velikoj meri šalju i primaju seksualni sadržaj putem interneta, 27,5 odsto ispitanika je primilo seksualni sadržaj od osobe koju ne poznaje, dok je 24 odsto primilo takav sadržaj od osoba koje poznaje, pokazalo je istraživanje o rizičnim ponašanjima, seksualnom uznemiravanju i izloženosti mladih seksualnim sadržajima na internetu.

Kako je rečeno danas u Novom Sadu na predstavljanju istraživanja, ono je sprovedeno među mladima uzrasta 15 i 17 godina, a učestvovalo ih je njih 2.950 iz 40 škola širom Srbije.

Koordinatorka istraživanja Jovana Škorić rekla je da su rezultati „frapantni i dramatični“, navodeći, između ostalog, da 9,4 procenta mladih na internetu boravi duže od osam sati dnevno, dok 15,9 odsto to čini između dva i tri sata, a 17,4 između četiri i pet sati.

Ona je dodala da više od polovine srednjoškolaca koristi dva ili više profila na istoj društvenoj mreži što, prema njenim rečima, pokazuje nameru da se uznemiravaju vršnjaci ili da se vrše nekakve vrste digitalnog nasilja.

„Ispitanici muškog pola u većoj meri šalju svoje seksualne sadržaje nego što to rade ispitanice, a nama je vrlo značajan podatak da su prvi put neki ispitanici imali samo 12 godina kada su poslali svoje seksualne sadržaje“, navela je Jovanović.

Dodala je da su veoma zabrinjavajući podaci kada su u pitanju razlozi slanja takvog sadržaja, jer 20,2 odsto njih to rade zbog pretnje ili ucene.

„Čak 22,3 odsto šalje svoje seksualne sadržaje na nagovor druge osobe, i tu isto treba da se zapitamo na koji način društvo može da reaguje i da to prevenira, dok 57,5 odsto srednjoškolaca šalje to svojevoljno“, navela je ona.

Jovanović je kazala da u onlajn seksualno uznemiravanje spada nesporazumno deljenje intimnih fotografija ili videa, iskorišćavanje prisile i pretnje, seksualno vršnjačko nasilje i neželjena seksualizacija.

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić istakao je da je najveći problem činjenica da bi se svega 22,8 procenata srednjoškolaca obratilo roditeljima za pomoć u situacijama kada imaju problem na internetu.

„Dakle, povere se pre i nastavniku, i prijatelju, povere se pre nekoj liniji za pomoć. Imali smo i slučajeve da su želeli da prijave problem, ali da ne žele da budu uključeni roditelji u to, i pitanje je zašto deca imaju sve manje poverenja u svoje roditelje“, naveo je Jurić.

Dodao je da je neophodno promeniti tu sliku kod dece kako bi shvatila da u situaciji kada imaju problem treba da se obrate roditelju, staratelju, onom ko im je najbliži i s kim su u svakodnevnom kontaktu.

Jurić je naglasio i da je za rešavanje ovog problema najvažnija preventiva, dodajući da je ideja Centra da se svake godine obave tri do četiri relevantna istraživanja sa velikim uzorkom, a da se zatim rezultati koriste za detektovanje i rešavanje problema uz saradnju sa stručnjacima.

Istraživanje su sproveli stručnjaci Centra za nestalu i zlostavljanju decu iz Novog Sada, u saradnji sa timom istraživača Odseka za psihologiju i studijskog programa Socijalni rad Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Reč je o prvom takvom istraživanju sprovedenom u Srbiji, koje je zapravo prošireni deo velikog međunarodnog projekta „DeSHAME“, koji obuhvata identična istraživanja u Velikoj Britaniji, Danskoj, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Ključni ciljevi istraživanja, istaknuto je na skupu, jesu poboljšanje razumevanja onlajn seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja među mladima i identifikovanje efikasnih multisektorskih strategija, kao i podsticanje mladih da prijave seksualno uznemiravanje i zlostavljanje u onlajn okruženju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.