U trendu

Izgradnja početne stanice Zlatiborske gondole uprkos nedostatku gradjevinskih dozvola

Izgradnja početne stanice panoramske gondole na Zlatiboru obeležena je danas u opštini Čajetina, uprkos nedostatku svih potrebnih gradjevinskih dozvola.

Radove je simbolično počeo predsednik opštine Milan Stamatović sipanjem postavljanjem kamena temeljca, rekavši da Čajetina planira da se bori protiv republičkih vlasti „olovkom, humorom i satirom.“

On je ovom prilikom okupljenima poželeo dobrodošlicu na, kako je rekao, „jedinu slobodnu srpsku teritoriju“.

Objašnjavajući zašto se gradjani Zlatibora već godinama okupljaju kako bi obeležili početak radova na izgradnji gondole, rekao je da su očekivali da će dobijanje potrebnih dozvola ići brže i jednostavnije.

„Za svih pet etapa izgradnje gondole predali smo svu potrebnu dokumentaciju, a u nekim slučajevima su nas državni organi odbijali sa obrazloženjem da dokumenti nisu napisani u jasno prepoznatljivom fontu. Nećemo dozvoliti da nas omalovažavaju. Kada budemo sipali beton za izgradnju nosećeg stuba više nećemo stajati i čekati (dozvolu nadležnog ministarstva)“, rekao je Stamatović.

Govoreći o toku izgradnje rekao je da su radovi već trebali da budu završeni, ali da tek sada otpočinju, i da je sve što vlast u Čajetini radi u opštem, a ne privatnom interesu.

„Moram da vas upozorim da je proglašenjem (Zlatibora) za park prirode zavučena ruka u džep svim vlasnicima kuća i vikendica na Zlatiboru. Zašto vlasnici nekretnina moraju da plaćaju i po 10.000 dinara više? Uvodjenjem Plana posebne namene na veštački način su stavljeni van snage svi planovi lokalnih vlasti“, dodao je.
 
Rekao je i da se ni jedna aktivnost vezana za izgradnju gondole nije protivzakonita i da opština Čajetina ne poziva na nasilje, kao i da ne želi sukobe sa državom i njenim institucijama.

Naveo je i da do proslave opštinske slave Vidovdana (28. jun) očekuju dobijanje svih potrebnih dozvola za pet planiranih etapa za izgradnju i da „u suprotnom, mogu da očekuju gradjane Zlatibora u Ministarstvu gradjevine“.

Okupljenima se obratio i humoristički TV voditelj Zoran Kesić koji je sukob republičkih i lokalnih vlasti sa „sukobom galskog sela i Rimske imperije“.

Rekao je da je „dobijanje potrebnih dozvola posebno otežalo Minisatrstvod gradjevine“ i da se radovi na izgradnji gondole dešavaju „ne uz podršku nego uprkos republičkih vlasti“.

Direktorka preduzeća „Gold gondola“ Bojana Božanović rekla je da je rok za završetak radova početne stanice 11. jun ove godine, a da je za završetak izgradnje potrebno ukupno 36 stubova do vrha Tornika.

„Kada bude izgradjena, ova gondola će biti najduža na svetu, imaće devet kilometara i imaće jednom medjustanicu. Putovanje će trajati 20 minuta, a gondola će ići brzinom od šest metara u sekundi“, rekla je Bojana Bonović.

Dodalo je i da će gondola imati 55 kabina sa po 10 mesta, a da je cilj Turističke organizacije Zlatibor da za deset godina ugosti milion tursita, sa desetinama hiljada noćenja.

Početak radova na godnoli je obeležen i zabavnim programom na Kraljevom trgu koji su organizovali opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor, Sportski centar „Čajetina“ i Javno preduzeće „Gold gondola“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.