U trendu

Izložba Tanjugovih fotografija o izgradnji Novog Beograda

BEOGRAD – U okviru manifestacije „Dani Beograda“ danas je na Sava promenadi otvorena izložba fotografija izgradnje Novog Beograda, povodom obeležavanja dana graditelja Novog Beograda i svih učesnika omladinskih radnih akcija.

U pitanju je 38 fotografija, uglavnom iz 1948. godine, kada je počela izgradnja Novog Beograda, koje su napravili tadašnji fotoreporteri novinske agencije Tanjug.

Autor izložbe je urednik foto servisa Tanjuga, Dragan Kujundžić, koji je podsetio da su se 11. aprila 1948. godine skupile prve radne akcije da izgrade Novi Beograd, te da je taj dan proglašen kao Dan Novog Beograda.

„U arhivi Tanjuga postoji puno fotografija i bile su slatke muke od nekoliko hiljada njih izabrati 38“, rekao je Kujundžić.

Naveo je da je prostor na kome je izgrađen Novi Beograd 1948. godine bio ledina sa močvarama i da su akcijaši prvo krenuli sa isušivanjem tih močvara kako bi napravili pogodno tlo za gradnju u kojoj su, dodao je, učestvovali mladi iz cele tadašnje Jugoslavije.

Naveo je da se na fotografijama vide momenti izgradnje današnjih Paviljona kod Tošinog bunara, nasipanja bedema oko Save, izgradnje delova oko hotela „Jugoslavija“…

Kujundžić je dodao da će izložba biti otvorena deset dana i pozvao sugrađane da je posete.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je da nas ova izložba vraća u prošlost, ne tako davnu, ali prošlost kojom možemo da se ponosimo.

„Ova izložba nas vraća u dane kada su mladi ljudi postajali deo sistema tako što su svojim radom i vremenom davali veliki doprinos da se država izgradi i da se na taj način pokrene privreda“, rekao je Mladenović.

Naveo je da radne akcije nisu podrazumevale samo fizički rad, već i obuku i usavršavanje onih koji su u njima učestvovali.

Naveo je da opština Novi Beograd danas, sa više od 200.000 stanovnika, predstavlja „grad u gradu“.
Novi Beograd je, ističe Mladenović, finansijski i ekonomski centar grada gde posluje veliki broj kompanija.

Događaju su prisustvovali nekadašnji akcijaši i brigadiri radnih akcija, predstavnici Udruženja omladinskih radnih akcija i direktor pozorišta „Dadov“ Vladimir Mijović.

„Dani Beograda“ su tradicionalna manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila zbog dva važna događaja u istoriji Beograda – 16. april 878. godine, kada je u pismu pape Jovana Osmog prvi put pomenuto slovensko ime Beograd, i 19. april 1867. godine kada je knez Mihailo Obrenović od Turaka dobio ključeve grada, čime je Beograd ponovo postao srpski grad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.