U trendu

Izrada Strategije za socijalno ukljucivanje Roma i Romkinja

BEOGRAD – Grad Beograd pristupio je izradi Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2022. do 2032. godine i Nacrta akcionog plana za njeno sprovođenje.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da je Grad posvećen unapređenju prava i položaja pripadnika romske nacionalnosti kojih na teritoriji Beograda ima više od 30.000, saopštila je Gradska uprava.

Stanisavljević je na današnjem održanom prvom sastanku Radne grupe za izradu Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja poručila da je cilj da ta manjina bude prisutna u svim tokovima društva.

Ona je navela da je neophodno suzbijanje diskriminacije i ostvarivanje ljudskih prava pripadnika romske nacionalne manjine.

Učešće u radu ove radne grupe uzeli su predstavnici Gradske uprave Grada Beograda, Centra za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i predstavnici romske zajednice „Hausing centra“ i programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji sprovodi GIZ.

Projektna menadžerka pomenutog programa Marina Babović poručila je da se ovim dokumentom planiraju aktivnosti u ključnim oblastima, poput obrazovanja, socijalne zaštite, zdravstva, zapošljavanja i stanovanja.

Grad Beograd je u proteklom periodu u okviru različitih projekata i u saradnji sa međunarodnim organizacijama i institucijama zbrinuo 290 porodica, koju čini 1.311 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.